Hatalmas az aggodalom a diákok és a szülők körében az érettségi miatt

Megosztás

Hétfőtől megkezdődnek az érettségi vizsgák Magyarországon, ám az erre való felkészülés soha nem volt még ennyire különleges és sekélyes. Az elmúlt közel 14 hónapból nagyjából másfelet töltöttek az iskolákban a középfokú intézményekbe járó diákok, emiatt a felkészültségük, valamint a járványügyi problémák miatt is nagy az aggodalom.

Rendkívüli körülmények között kezdődnek meg az érettségik hétfőn országszerte. A diákok a megszokotthoz képest nehéz helyzetben vannak, ugyanis egy néhány hétig tartó periódust leszámítva gyakorlatilag egész évben online oktatásban készültek a vizsgákra. 

Az érettségik lebonyolítása körül is sok a nehezítő körülmény és bizonytalanság. A termekben tíz főben állapították meg a vizsgázók maximális létszámát. A felügyelő tanároknak több óvintézkedést is be kell tartatniuk. Számukra maszk- és kesztyű viselése kötelező lesz, és biztosítaniuk kell a másfél méteres távolságot a diákok között.

Máté Bíborka, aki az Adom Diákmozgalom szóvivője szerint extra nyomást jelent a diákok számára, hogy nincsenek szóbeli vizsgák, így a javítási lehetőségük is elúszott. 

A szülők is aggályosnak tartják, hogy a diákok nem ugyanolyan feltételekkel készülhettek fel, mint a korábbi évfolyamok, és ez nem csak a hátrányos helyzetben élőket hozza nehéz helyzetbe – nyilatkozta a Szülői Összefogás Közösséget kéviselő Burai Veronika. 

 Ráadásul azok a gimnazisták, akik fertőzöttek vagy kontaktszemélyek, és nem tudnak májusban érettségizni, legkorábban októberben vizsgázhatnak, miután a májusi pótvizsgát nem tartják meg.

A szülők amiatt sem nyugodtak, hogy a gyerekek nem kaptak még oltást, és a pedagógusok döntő része is csak az első oltáson van túl. 

 Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke szerint ha a kormány előre gondolkodott volna, akkor most az érettségire készülők nagyobb biztonságban érezhetnék magukat. 

Hétfőn összesen 71 ezren kezdik meg az írásbeli érettségiket magyar nyelv és irodalomból. (444.hu)

Related posts