Kiszolgáltatott borsodi családot kényszerítettek munkára, akár tíz év börtön is várhat rájuk

Megosztás

A Miskolci Járásbíróság nyomozási bírája egy hónapra elrendelte a letartóztatását azoknak a gyanúsítottaknak, akik éveken át munkára kényszerítették a kiszolgáltatott helyzetben lévő sértetteket – olvasható a Miskolci Törvényszék honlapján.

A rendelkezésre álló adatok szerint a gyanúsított nő 2018 év végén az egyszerű körülmények között élő család hat tagját Rakacán, egy romos ingatlanban szállásolta el, míg két fia a kiszolgáltatott helyzetben lévő sértetteket munkavégzésre kényszerítette. A sértettek a gyanúsítottak által üzemeltetett vegyesboltban, fakereskedésben és a ház körül dolgoztak, feladatuk volt az állatok gondozása, fapakolás és más, esetenként nehéz fizikai munka elvégzése. A két férfi erőszakkal és fenyegetéssel bírták rá a sértetteket a munkavégzésre.

A gyanúsítottakkal szemben munkavégzésre elszállásolással elkövetett emberkereskedelem és kényszermunka bűntette miatt indult eljárás, mely bűncselekmény akár 10 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető. A kiszabható büntetés mértékére és a cselekmény jellegére figyelemmel tartani kell attól, hogy a gyanúsítottak szabadlábon hagyásuk esetén a hatóságok elől megszöknének, elrejtőznének; vagy a tanúk befolyásolásával veszélyeztetnék a bizonyítás eredményességét. Feltehető az is, hogy ismét bűncselekményt követnének el, ezért a bíróság egy hónapra elrendelte a letartóztatásukat. A bíróság döntése végleges.

Kapcsolódó cikkek