Nem találtak bizonyítékot arra, hogy a mérsékelt alkoholfogyasztás csökkentené a vakcina hatékonyságát – írta a The New York Times szakértői vélemény alapján, amit magyarul a HVG is szemlézett.
A szakemberek azt nyilatkozták, hogy a mérsékelt alkoholfogyasztás a gyulladáscsökkentő hatás miatt akár még jót is tehet, de
az erős, vagy hosszú távon folytatott italozás elnyomhatja az immunrendszert, és megzavarhatja a vakcina által kiváltott immunválaszt.
A mérsékelt italozás alatt férfiak esetében napi maximum kettő, a nőknél napi egy pohár italt értünk. Ezzel szemben az erős italozás napi négy, illetve napi három italnál kezdődik – mondta Ilhem Messaoudi, a Kaliforniai Egyetem víruskutató központjának igazgatója, aki az alkohol immunválaszra gyakorolt hatásait vizsgálja (A kutató egy pohárnyi italnak nagyjából másfél deci bort, vagy körülbelül 3,5 deciliter sört ért).
A The New York Times idézi Angela Hewlettet, a Nebraskai Egyetem Covid-fertőzöttekkel foglalkozó szakértőjét is, aki arra figyelmeztetett, hogy az erős alkoholizálás rontja az immunválaszt, és növeli a bakteriális, valamint vírusfertőzésekre való fogékonyságot.
Emellett megakadályozza, hogy az immunsejtek a fertőzés helyére jussanak, de a jelenség a kórokozók sejtekbe való behatolásának is kedvez.
Hewlett hozzátette, hogy a nagy mennyiségű alkoholfogyasztás – továbbá az ebből adódó másnaposság – felerősítheti a vakcinák esetleges mellékhatásait, beleértve a lázat, a rossz közérzetet és az egyéb testfájdalmakat.