Szakértők válaszoltak arra a kérdésre, hogy ihatunk-e alkoholt a vakcina után

Megosztás

Nem találtak bizonyítékot arra, hogy a mérsékelt alkoholfogyasztás csökkentené a vakcina hatékonyságát – írta a The New York Times szakértői vélemény alapján, amit magyarul a HVG is szemlézett.

A szakemberek azt nyilatkozták, hogy a mérsékelt alkoholfogyasztás a gyulladáscsökkentő hatás miatt akár még jót is tehet, de

az erős, vagy hosszú távon folytatott italozás elnyomhatja az immunrendszert, és megzavarhatja a vakcina által kiváltott immunválaszt.

A mérsékelt italozás alatt férfiak esetében napi maximum kettő, a nőknél napi egy pohár italt értünk. Ezzel szemben az erős italozás napi négy, illetve napi három italnál kezdődik – mondta Ilhem Messaoudi, a Kaliforniai Egyetem víruskutató központjának igazgatója, aki az alkohol immunválaszra gyakorolt hatásait vizsgálja (A kutató egy pohárnyi italnak nagyjából másfél deci bort, vagy körülbelül 3,5 deciliter sört ért).

The New York Times idézi Angela Hewlettet, a Nebraskai Egyetem Covid-fertőzöttekkel foglalkozó szakértőjét is, aki arra figyelmeztetett, hogy az erős alkoholizálás rontja az immunválaszt, és növeli a bakteriális, valamint vírusfertőzésekre való fogékonyságot.

Emellett megakadályozza, hogy az immunsejtek a fertőzés helyére jussanak, de a jelenség a kórokozók sejtekbe való behatolásának is kedvez.

Hewlett hozzátette, hogy a nagy mennyiségű alkoholfogyasztás – továbbá az ebből adódó másnaposság – felerősítheti a vakcinák esetleges mellékhatásait, beleértve a lázat, a rossz közérzetet és az egyéb testfájdalmakat.

Kapcsolódó cikkek