Így készíthetünk élő mohagraffitit néhány egyszerű lépéssel

Megosztás

A mohagraffiti egy igazi élő műalkotás, amit bárki könnyedén elkészíthet. Festék helyett mohanövénnyel rajzolsz a falra, amelyek abban a formában él és zöldel tovább, amit felkenünk.

A hozzávalók könnyedén beszerezhetőek, az álmaink élő mintázatát pedig könnyedén elkészíthetjük velük.

Amire szüksége lesz:

Két csésze megtisztított moha, két csésze élőflórás joghurt, esetleg író, valamint két csésze víz vagy sör, valamint fél evőkanál cukor.

Lépések:

  1. Szerezzük be a hozzávalókat. A moha nedves helyeken, például erdei patak partján és öreg fatörzseken fellelhető, de némelyik virágárusnál is vásárolhatunk belőle. Nagyon fontos betartani a szabályokat, miszerint a moha gyűjtése Magyarországon magánerdőben csak a tulajdonos írásos engedélyével végezhető, állami erdőkben pedig kizárólag kis mennyiségben, saját célra szabad belőle szedni. Természetvédelmi területről soha ne gyűjtsünk mohát!
  2. Mossuk át a mohát egy vödörben jó alaposan, egészen addig, amíg a föld jelentős része lejön a gyökerekről. Ha könnyebb, akkor áztathatjuk is, a művelet megismételhető akár több alkalommal.
  3. A megtisztított mohát szedjük szét kisebb darabokra, majd rakjuk turmixgépbe.
  4. Adjuk hozzá a joghurtot (vagy az írót), a vizet vagy a sört és a cukrot.
  5. Addig turmixoljuk a kotyvalékunk, amíg zöldes színű, sűrű, homogén masszát nem kapunk.
  6. Az így elkészült “festéket” öntsük egy vödörbe, vagy hasonló tárolóba, amiben könnyen cipelhetjük magunkkal.
  7. Egy általunk választott festékecsettel vigyük fel a masszát a falfelületre. Minél durvább a felület, annál jobban meg tud tapadni a moha. A legjobb választás egy téglafal, vagy durván vakolt fal, esetleg fából készült felület.
  8. Rendszeresen permetezzük jó alaposan vízzel, hogy életben maradjanak a kis növények és beindulhasson a növekedés. Minimum heti egyszer, de inkább 2-3 alkalommal permetezzük, hogy egészséges és szép legyen a moha. Minél gyakrabban kapnak vizet, annál gyorsabban növekednek majd! A vízpermet ne tartalmazzon semmi mást, vegyi anyagoktól teljesen mentesnek kell lennie!
  9. A moha néhány hét alatt életre kel és zöldellni kezd, sokáig kizárólag csak azokon a területeken növekszik, amelyet befestettünk. Így zöld képeket, mintákat vagy akár betűket formálnak a korábban csupasz felületen.

Kapcsolódó cikkek