Szombaton nyithatnak a teraszok, később kezdődik a kijárási tilalom

Megosztás

A kormány legújabb járványügyi döntéseiről tett bejelentéseket Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a csütörtöki Kormányinfón, amelyről a HVG tudósított.

Gulyás az újraindítás lépéseivel kezdte és megerősítette, hogy valószínűleg már pénteken elérik a 3 és félmillió beoltottat. Ezt a belügyminiszter fogja megállapítani, majd másnap – vagyis szombaton – megnyithatnak a vendéglátóhelyek teraszai, este fél10-ig lehetnek nyitva és 11 órára módosul a kijárási tilalom kezdete.

Ami az oltási ütemtervet illeti: jövő héten újabb egymillió kínai vakcina érkezik, valamint 200 ezer orosz második oltás, és a Pfizer vakcinák is mindig időben érkeznek, utóbbiból a jövő héten 300 ezer jön. A regisztráltak száma már 4 millió 400 ezer, a miniszter szerint nagyon hamar elérhetjük a 4 millió beoltottat is, az ehhez kapcsolódó döntésekről Orbán Viktor miniszterelnök néhány napon belül fog tájékoztatást adni.

Elhangzott az is, hogy áttekintették az iskolák és az óvodák újranyitását, a kormány adatai szerint hétfőn az óvodások 60, az alsó tagozatosok 75 százaléka vett részt a jelenléti oktatásban, ez a szám pedig folyamatosan nő.

A veszélyhelyzet meghosszabbítására benyújtott javaslatra Gulyás szerint azért van szükség, mert a járvány még nem ért véget, hiába javulnak a fertőzészámok. A meghosszabbítás szerinte azt szolgálja, hogy biztosítva maradjon az ország cselekvőképessége, és véghatáridőt is tartalmaz, ami a parlament őszi ülésszakát követő 15. nap. Ha azonban a kormány úgy dönt, előbb is megszüntetheti.

További részletek a Kormányinfóról a HVG.hu írásában.

Kapcsolódó cikkek