A gyártók szerint elég csapolt sör lesz a terasznyitásra

Megosztás

Mivel kiderült: hétvégén a teraszok megnyithatnak, és este fél 10-ig nyitva is lehetnek, az egyik legfontosabb kérdés most az, hogy lesz-e elég csapolt sör, amit ott rendelhet a teraszokat megrohanó közönség.

Illetve kérdéses az is, hogy mennyivel esett vissza a csapolt sör gyártása az éttermek, kocsmák, szállodák, vendéglátóhelyek, bárok bezárása után? Az ugytudjuk.hu utánajárt a kérdésnek, több sörgyárat is megkérdezett a jelenlegi állapotokról.

A sörgyárak válaszaihoz érdemes egy fogalommal tisztában lenni: ez a HoReCa, (Hotels, Restaurants, Cafés) vagyis a vendéglátóipar egyik szegmense, ami a szállodákra, az éttermekre és a kávéházakra fókuszál. Így hívják a sörgyárak is az általuk ellátott, jellemzően teraszt is üzemeltető helyeket.

„A tavalyi év folyamán a turizmus-vendéglátás teljes leállása, illetve a sportrendezvények, fesztiválok elmaradása is nagyban befolyásolta a sörpiac eredményeit – ezek főként a HoReCa szegmensen belül a hordós sörök piacát érintették érzékenyen, bár az erős nyári szezon kompenzálta az eredményeket, az eladott mennyisége a Magyar Sörgyártók Szövetségének legfrissebb elemzése alapján így is közel felére esett vissza

– felelte az ugytudjuk.hu kérdésére a Borsodi Sörgyár.

„A Borsodi Sörgyár az idei évet több új termék bevezetésével indította, legyen szó a Borsodi Tropical Ale-ről, a Borsodi Gyömbér Ale-ről vagy éppen a limitált kiadású Tropical Ale-ről. Az elmúlt évek fejlesztésének eredményeképpen évi 2,5 millió hektoliter termelésre képes bőcsi üzem felkészült a vendéglátóhelyek újra nyitására”

– tették hozzá. 

Már tavaly is csökkent az öt legnagyobb sörgyártó forgalma, ennek okai  szintén a hoteleket, éttermeket, kávézókat érintő járványügyi intézkedések voltak. Az idei első negyedévben pedig az öt legjelentősebb hazai sörgyártó (Borsodi Sörgyár Kft., Carlsberg Hungary Kft., Dreher Sörgyárak Zrt., Heineken Hungária Zrt. és Pécsi Sörfőzde Zrt.) együttes termelése

1,055 millió hektoliter volt az első negyedévben, mindössze 0,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, belföldi sörértékesítésük pedig szintén alig, 0,6 százalékkal nőtt, 1,087 millió hektolitert tett ki.

Kapcsolódó cikkek