Elképesztő mértékben drágulhat a hús, a tojás és a tej is

Megosztás


A takarmányárak világszintű emelkedése miatt elkerülhetetlen a hús drágulása – erősítették meg a Portfolio keddi online konferenciáján részt vevő termelői szervezetek és agrárcégek képviselői – számolt be a HVG. Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács (BTT) elnöke szerint 20-25 százalékkal emelte a költségeket a takarmány drágulása, ez pedig előbb-utóbb megjelenik majd a fogyasztói árakban is.

A hús, a tej és a tojás termelési önköltésgének 15-20 százalékos drágulását várja Kulik Zoltán, a takarmánygyártással foglalkozó Vitafort Zrt. vezérigazgatója, aki az MTI-nek nyilatkozva példa nélküli kihívásnak nevezte, hogy a takarmány-alapanyagok ára megugrott az utóbbi hónapokban. A legnagyobb mértékben Kulik szerint a csirkehús ára nőhet. A takarmány drágulását azzal magyarázta, hogy a kínálat bővülése megállt, a kereslet viszont egyre nő. Hozzátette:

Az árak mérséklődésére hosszabb távon sem lehet számítani, legfeljebb az év végén lehet kisebb korrekció.

Kapcsolódó cikkek