Az Európa Tanácsig jutott a magyar közmédiában támadott osztrák újságíró ügye

Megosztás


A Nemzetközi Újságíró Szövetség, az Európai Újságírók Szövetsége és a Riporterek Határok Nélkül is elítélte Magyarországot a médiaszabadság súlyos megsértése miatt, miután a magyar közmédia kérdései miatt támadott egy osztrák újságírót.

A szervezetek az Európa Tanács riasztási rendszerén keresztül hívták fel a testület figyelmét a problémára. Ez azt jelenti, hogy a magyar államnak elvileg válaszolnia kell a felvetésekre. A strasbourgi székhelyű nemzetközi szervezet 2014-ben éppen azért hozta létre a riasztási rendszerét, hogy partnerszervezetei ott jelentsék, ha szerintük valahol súlyosan sérül a sajtószabadság, vagy újságírók kerülnek veszélybe.

Franziska Tschinderlét az M1 Híradója április 7-én azzal vádolta meg, hogy „provokált” a Fidesz EP-delegációjának a budapesti Orbán–Salvini–Morawiecki-találkozóval kapcsolatban feltett kérdéseiben.

A bejátszásban arra reagálva, hogy a Profil című hetilap munkatársa megkérdezte, miért nem kapott meghívást a találkozóra senki a francia Nemzeti Tömörülés és az osztrák Szabadságpárt tagjai közül, az hangzott el: „csak amatőr újságírók kérdeznek olyat, hogy miért nincs ott valaki, akinek a jelenlétéről soha nem is volt szó”, a végén pedig kijelentették, hogy a kérdező újságíró minden bizonnyal további lejárató cikkekkel is készül. Az M1 később még négy hasonló riportot készített a témában.

Az M1 tudósítása nagy vihart kavart Ausztriában, a Riporterek Határok Nélkül és az Európai Újságírók Szövetsége (AEJ) elítélte az adást, mint egy felháborító kísérletet egy újságíró hírnevének megalázására és megsértésére.


Később Szijjártó is kommentálta a történéseket, azt írta, hogy “lassan-lassan csak lebukik a nagy sajtó- és véleménynyilvánításos képmutatás”, hozzátette, hogy szerinte az osztrák újságíró álhíreket terjesztett.

Nem sokkal Szijjártó posztja után Twitter-bejegyzésben reagált az osztrák külügyminisztérium is.

Leszögezték, hogy a média alapvető feladata, hogy kritikus kérdéseket tegyen fel. Az M1 bánásmódja Franziska Tschinderlével ezért elfogadhatatlan”.

Mint írták, álláspontjukat a budapesti osztrák nagykövet is egyérteművé teszi majd.

via hvg.hu

Kapcsolódó cikkek