Ismét a korrupció miatt emlegette negatív színben Magyarországot az Európai Tanács

Megosztás

Korrupciós veszélyre figyelmeztet a járvány utáni helyreállítási támogatások miatt az Európa Tanács – írja a hu.euronews.com. Ajánlásuk szerint a kormányoknak szigorú korrupcióellenes intézkedéseket kell meghoznia, mielőtt nagy mennyiségű uniós pénz érkezik a tagállamokba. A tanács korrupcióellenes testületének (GRECO) elnöke szerint javítani kell az átláthatóság, az ellenőrzés és az elszámoltathatóság feltételeit.

“Amikor nagy mennyiségű pénzt kell gyorsan elosztani, amikor nagyszabású közbeszerzéseket kell lebonyolítani, miközben még nincs elegendő oltóanyag, és miközben újfajta vakcinaútlevelet vezetnek be, akkor különösen fontos, hogy mindhárom feltétel teljesüljön” – mondta az Európa Tanács korrupcióellenes testületének elnöke, Marin Mrčela.

A jelentés szerint a tagállamok eddig csupán az ajánlások mintegy negyven százalékát teljesítették az ügyészekkel, bírákkal és a parlament tagjaival kapcsolatos korrupciós bűncselekmények megelőzése érdekében. A korrupcióellenes testület elnöke emlékeztetett, hogy egyes államok szándékosan próbálják gátolni a bírói függetlenséget.

“Példaként hozhatjuk fel erre Lengyelországot, Magyarországot, Bulgáriát és Oroszországot. Számos olyan ország van, ahol a bírói tanács a végrehajtó hatalom tagjaiból vagy politikusokból áll. Ezekben az országokban a politikai akarat is megjelenik egyes ügyek kivizsgálásánál, előterjesztésénél és elbírálásánál” – mondta az Európa Tanács korrupcióellenes testületének elnöke, Marin Mrčela.

A jelentés szerint egyes országok semmilyen együttműködést nem tanúsítanak az információszabadság, a lobbitevékenység és az összeférhetetlenségi ügyek esetében.

hu.euronews.com

Kapcsolódó cikkek