Hozzánk még csak most érkezett meg, Amerikában már le is állították az oltást a Janssen-vakcinával

Megosztás

A beoltottak közül többen is ugyanolyan vérrögképződéstől szenvednek, mint amit az AstraZenecánál tapasztaltak nagyobb számban. Ezért további vizsgálatokról döntöttek a hatóságok.

Szüneteltessék az oltást a Janssen-vakcinával – javasolta kedden az amerikai gyógyszerfelügyeletért felelős hatóság (FDA). A SkyNews azt írja, a Johnson & Johnson oltóanyagával a vérrögképződéses esetek miatt állítják le az oltakozást. Mint írják, egyelőre rendkívül ritkának tűnnek ezen esetek, azonban amíg ki nem értékelik azokat, a Janssen-vakcina felfüggesztését javasolják.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) megkezdte a Johnson and Johnson gyógyszeripari vállalata, a Janssen által az új típusú koronavírus ellen kifejlesztett oltóanyaggal végzett oltásokat követően jelentett nagyon ritka vérrögképződéses esetek kivizsgálását – közölte az uniós gyógyszerügynökség pénteken. Az FDA erre reagálva akkor úgy nyilatkozott: nem tudnak arról, hogy összefüggés lenne a trombózis képződése és a Johnson & Johnson-vakcinával való oltás között.

Eközben Magyarországra tegnap érkezett a Janssen első szállítmánya, amelyet Müller Cecília országos tiszti főorvos is megerősített az operatív törzs keddi tájékoztatóján. György István, az Országos Oltási Munkacsoport vezetője elmondta: „az egydózisú Janssen-oltóanyagból 28 800 adag érkezett, ezeket az oltóbuszokon fogják használni. Az oltóbuszokon egyelőre a katonákat oltják, jövő héttől azonban visszatérnek a kistelepülésekre. Az egydózisú vakcinával Tolna megyében oltanak majd először.”

Az FDA és az Amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (CDC) közös közleményt adott ki, amelyben a Janssen-vakcinával való oltás átmeneti felfüggesztését kérik a hatóságoktól. Bár az oltóanyag és a vérrögképződés között egyelőre nem állapítottak meg összefüggést, az eseteket kivizsgálják.

Elővigyázatossági okokból javasoljuk a Johnson & Johnson vakcinájával való oltás felfüggesztését. Hat olyan beteget jelentettek, akiknél az oltás után vérrögképződés alakult ki. Ezek az esetek rendkívül ritkák, ugyanakkor kérjük, hogy szüneteltessék az oltóanyag használatát. Ez fontos annak érdekében, hogy az egészségügyi hatóságok tisztában legyenek az ilyen nemkívánatos események lehetőségével, és megtervezhessék a vérrögképződéshez szükséges egyedi kezelést. Április 12-ig 6,8 millió dózist adtak be belőle. A vakcinák biztonságosságát a kormány kiemelt prioritásként kezeli, és nagyon komolyan veszünk minden oltás után felvetődő egészségügyi problémát.

A Reuters hírügynökség információi szerint az említett hat eset mindegyike 18 és 48 év közötti nő volt, egyikük azóta meghalt, egy másikukat kritikus állapotban szállították kórházba New Yorkban. Mind a hat esetben közel két hét telt el a vérrögképződés és az oltás között.

Az amerikai hatóságok kedden és szerdán is kivizsgálják a vakcinát és annak hatásait, és várhatóan csütörtökön számolnak be a fejleményekről.

A Johnson & Johnson-vakcina hasonló eljárással készül, mint az AstraZeneca, amellyel kapcsolatban szintén vérrögképződéses eseteket jelentettek, és több európai országban leállították az oltást vele. Az európai gyógyszerügynökség szerint nem kizárt, hogy van összefüggés a brit–svéd vakcina és a trombózis között, de ez tudományosan egyelőre nem bizonyított.

Az egydózisú Johnson & Johnson-vakcina az Egyesült Államok oltási stratégiájának egyik fontos része, eddig 6,8 millió adagot adtak be belőle, és nemrégiben már a 16 év fölötti fiatalok számára is elérhetővé tették. (Index.hu)

Kapcsolódó cikkek