Életre szóló élményekből maradnak ki és szoronganak a gyermekek a járvány miatt

Megosztás

Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány egy olyan közhasznú civil szervezet, amelynek az elsődleges célja a gyermekek jogainak és érdekeinek képviselete. Az alapítvány az elsők között vezetett be olyan ingyenesen és névtelenül tárcsázható telefonszámokat (116-111), amelyek lelkisegély-vonalként működnek a fiatalkorúak számára.

Ezen kívül a Kék Vonalnál chates és e-mailes platform is rendelkezésre áll, amelyen keresztül a segítséget kérő, helyzetüket kilátástalannak érzékelő, vagy csak beszélgetni vágyó gyermekek megoszthatják problémáikat az elhivatott munkatársakkal.

A gyerekek hívásait és leveleit a nap 24 órájában fogadják az alapítvány önkéntesei, akiket természetesen a megfelelő szakemberek is támogatnak a felelős lelkisegély nyújtásában. A JövőTV kérdéseire Reményiné Csekeő Borbála, az alapítvány szakmai vezetője és pszichológusa válaszolt, amiből mi is közlünk:

Jövő TV: Mennyire változott meg a Kék Vonalat felkereső gyermekek száma a korábbiakhoz képest, amióta tart a járványhelyzet? Többen kérnek lelki támogatást?

R. Cs. B.: Pont egy évvel ezelőtt 2020 márciusában hirtelen megugrott a telefonhívások száma, de aztán a hívások számának emelkedés nem vált hosszabb távon jellemzővé, sokkal inkább a telefontól az online konzultációk felé való elmozdulás, ami teljesen érthető:

HA MINDENKI OTTHON MARAD, NEHEZEBB ZAVARTALANUL TELEFONÁLNI. EHHEZ IGAZODTUNK A HONLAPUNK MEGÚJÍTÁSÁVAL ÉS A CHAT SZOBA NYITVA TARTÁSÁNAK MEGDUPLÁZÁSÁVAL.

Ez jó iránynak bizonyult: csak idén már 532 konzultáció volt a chat szobánkban. Ebből 108 beszélgetésben jelent meg szuicid gondolat és 117 alkalommal kért segítséget a megkeresőnk bántalmazás miatt.

TAVALY, AZ ELŐZŐ ÉVEKHEZ KÉPEST, TÖBBEN KÉRTEK TŐLÜNK SEGÍTSÉGET SZORONGÁSOK, FÉLELMEK MIATT, ÉS TÖBBSZÖR VOLT TÉMA AZ ÁLTALÁNOS LEHANGOLTSÁG, MOTIVÁCIÓ VESZTÉS, DEPRESSZÍV TÜNETEK, MINT KORÁBBAN.

A családdal kapcsolatos beszélgetések a járvány kezdete óta gyakoribbá váltak, hátrébb szorítva az eddig jellemzőbb párkapcsolati konzultációkat.

Jövő TV: Az Önök érzékelése szerint milyen mértékben nőtt a családon belüli erőszak azóta, hogy a családok a nap 24 órájában egy helyen tartózkodnak? Több gyermeknek kell így nyomasztó, egészségtelen családi légkörben nevelkednie?

R. CS. B.: AZ EGYÉRTELMŰEN LÁTSZIK A SZÁMOKBÓL, HOGY TÖBBEN KÉRNEK SEGÍTSÉGET CSALÁDI TÉMÁBAN, A BÁNTALMAZÁSSAL KAPCSOLATOS MEGKERESÉSEK SZÁMA IS NÉMILEG EMELKEDETT.

Persze mi csak azokról tudunk, akik megtalálnak minket, ez nem egy reprezentatív adat, de könnyen belátható, hogy különösen azokban a családokban, ahol eddig is volt valamilyen terheltség, diszfunkcionalitás, ott az összezártság és az új stresszfaktorok növelik a feszültség szintet.

Nem olyan könnyű kiszakadni egy mérgező otthoni légkörből, nehezebb a barátokkal találkozni, a sport, a szórakozás, kikapcsolódás terei is erősen szűkülnek, és a hivatásos segítő helyeket is nehezebb elérni. 

A Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány Lelkisegély-Vonala a 116-111 számon, az Eltűnt Gyerekek Vonala pedig a 116-000 számon ingyenesen hívható.

Kapcsolódó cikkek