Nem egészen 30 év múlva száraz préri lesz az Alföldből

Megosztás

A klímavész hatására 2050-re az Alföld száraz sztyeppévé alakul, évente 15-30-cal több hőhullámos nap lesz,1 a nyári csapadékmennyiség akár húsz százalékkal is csökkenhet,2 miközben a viharok, árvizek ereje növekszik – írja az ellensuly.hu.

Magyarország ezen a téren nem egyedülálló, a világ minden tája hasonlóan drámai vagy ennél is súlyosabb változásokra számíthat: 2050-re a globális tengerszint akár fél méterrel magasabb lehet,3 és az északi sarki jégtakaró szinte teljesen elolvadhat.

Mindez megjósolhatóan élelmiszer-ellátási válságokhoz, háborúkhoz és jelentős menekültáradathoz vezet majd világszerte.

Valószínű, hogy mindezekről már hallott az olvasó. Azt azonban nem szokták tudni, hogy az üvegházgáz-kibocsátások megtörténte és az általuk okozott melegedés megvalósulása között 30-40 év telik el4. Ez elsősorban a természeti rendszerek lassú válaszideje, illetve az óceánok óriási hőelnyelő képessége miatt van így. Ami azt jelenti, hogy a mai melegedés a hetvenes-nyolcvanas évek kibocsátásainak köszönhető, míg a mostani, jóval nagyobb kibocsátásokkal a gyermekeinknek kell majd megküzdeniük.

Ha azonnal drasztikusan elkezdjük csökkenteni a kibocsátásainkat, akkor jó esély van rá, hogy 30-40 év múlva megáll az átlaghőmérséklet növekedése, és még maradnak lakható részek a bolygón.

A részletes elemzést itt olvasható!

Kapcsolódó cikkek