Müller Cecília: Akkor változtatunk a Sinopharm használatán, ha a gyártó vagy egy egészségügyi hatóság azt deklarálja

Megosztás

Mi is beszámoltunk róla, hogy a hétvégén a kínai járványügyi központ vezetője arról beszélt, hogy van mit javítani a vakcináik hatékonyságán: Gao Fu szerint vakcinák kombinálásán gondolkoznak, de megfontolják azt is, hogy esetleg a dózisok sorrendjén változtassanak, vagyis módosítanának a dózisok mennyiségén és számán, valamint a beadásuk közötti időközön is. Egy nappal később a szakember pontosította a szavait: szerinte „teljes félreértés”, hogy a Kínában gyártott vakcinák hatékonysága alacsony lenne.

A téma itthon, az operatív törzs sajtótájékoztatón is előkerült, ahol Müller Cecília arra az újságírói kérdésre, hogy változtatnak-e a kínai Sinopharm oltási protokollján, azt válaszolta, „akkor változtatunk egy vakcina alkalmazásán, ha a vakcina gyártója, vagy egy hivatalos közlés, egészségügyi hatóság ezt deklarálja. Egyébként nincs ok a változtatásra” – tudósított a 444.hu.

Az országos tisztifőorvos azt mondta, mindegyik, Magyarországon használatos vakcina megfelel a WHO által elvártaknak, miszerint egy vakcina hatékonyságának 50 százalék felettinek kell lennie. „Amennyiben bármilyen tudományos adat a tudomásunkra jut, természetesen azt követjük, akkor változtatni fogunk bármelyik vakcina esetében, egyelőre erre nincs ok” – tette hozzá.

444.hu

Kapcsolódó cikkek