Merkely: 5 millió beoltott kell, hogy ne térjen vissza a járvány ősszel

Megosztás

A koronavírus-járványt kizárólag oltással lehet legyőzni, ezért bármelyik vakcinát is kínálják fel, az embereknek el kell fogadniuk – hangsúlyozta Merkely Béla hétfőn Áder János köztársasági elnök Kék Bolygó című podcastjában, amelyet a HVG.hu szemlézett. A Semmelweis Egyetem rektora elmondta, hogy számos olyan tragédiáról hallott, ahol valaki várt egy vágyott vakcinára, majd elkapta a vírust és „szörnyű vége lett a történetnek”.

A szakember szerint az első oltásnak van a legnagyobb szerepe a megbetegedéssel szemben, az első adag után ugyanis nagyjából két héttel alakul ki az immunitás és lesz gyakorlatilag közel százszázalékos a biztonság a súlyos megbetegedéssel szemben. A második oltás ezt követően egyfajta sokszorosító hatással rendelkezik, ami megnöveli a szervezetben az ellenanyagok számát.

Merkely Béla fontosnak nevezte, hogy a fertőzésből kigyógyultak ellenanyagszintje alacsonyabb, mint a beoltottaké, ugyanakkor a vírust korábban bizonyítottan elkapottak esetében nincs szükség második oltásra.

A rektor szerint a két oltással rendelkezők megfertőződésekor legfeljebb egy enyhe náthához hasonló tünetek jelentkezhetnek, de olyanról még nem hallott, hogy a körükben súlyos megbetegedés történt volna.

Merkely Béla szerint ahhoz, hogy a járvány tartósan alacsony számokat mutasson Magyarországon, nagyjából 5 millió embert kell beoltani, de reméli, hogy ennél többen igénylik majd a vakcinát, ami elég lehet ahhoz, hogy „nyugodt nyarunk legyen” és a járvány ne térjen vissza szeptemberben.

HVG.hu

Kapcsolódó cikkek