Már 80 ezer katonát csoportosított Ukrajna köré Oroszország

Megosztás

Egyre feszültebb a helyzet Kelet-Ukrajna és a Krím félsziget körül. Az ukrán vezérkari főnök szerint az orosz fél 40 ezer katonát keletre – a Moszkva támogatását élvező kelet-ukrajnai szakadár köztársaságok szomszédságába – és további 40 ezret a 2014-ben Oroszország által elcsatolt Krím félszigetre csoportosított át.

Ukrajna értelmezésében lényegében háborúban áll Oroszországgal, a Kreml értelmezésében Ukrajna belső konfliktusát vívja a szakadár köztársaságokkal és Moszkva a jelek szerint nem is tervezi, hogy legmagasabb szinten tárgyaljon Kijevvel. Az ukrán elnök hétfőn ugyanis jelezte, hogy mielőbb közvetlenül beszélne Vlagyimir Putyinnal. Az orosz elnök azonban szóvivője nyilatkozata szerint nem is kapott ilyen megkeresést Volodimir Zelenszkijtől – írta az Unian ukrán hírügynökség.

Az ukrán vezérkari főnök korábban már elmondta, hogy Ukrajna tárgyalásos rendezésben bízik, nem katonai erővel tervezi visszaszerezni az ellenőrzést Donyeck és Luganszk megyék teljes területe felett – és a Krím felett sem.

Telex.hu

Kapcsolódó cikkek