Rekordgyanús: Közel 50 évet várt egy család egy önkormányzati lakásra, mire megkapta

Megosztás

Magyarországon szerencsére általában ilyen problémák már nincsenek, de ez a vlagyivosztoki történet valószínűleg rekord. Az eredeti igénylők már nem is élnek.

A Szafonov házaspár 49 évvel ezelőtt adta be a kérelmét egy önkormányzati lakásra Vlagyivosztokban, de várólistára kerültek, és hiába bővült a család, egész életükben nem kapták meg a lakást. Most a lányuknak végre igazat adott a bíróság, hogy tényleg jogosultak rá.

Szafonovékat 1972-ben költöztették be egy barakkba, elvileg ideiglenesen, ahol rajtuk kívül két család élt. A házaspár beadta a kérelmet, hogy egy rendes lakásba költözhessenek, de hiába született két gyerekük, majd a lányuknak is két gyereke, csak nem ítélték meg nekik. A hatfős család már egy 100 négyzetméternél nagyobb lakásra lett volna jogosult. Az apa évtizedekig járt a hatóságok nyakára a rossz lakáskörülményeik miatt, de azok  mindvégig azzal védekeztek, hogy nem találtak számukra megfelelő méretű lakást.

Fél évszázad az igénylés és a pozitív elbírálás között, elképesztő belegondolni

A szülők már meghaltak, de a lányuk, Jelena folytatta a harcot a szociális lakásért. Bátyjával és két fiával hét évvel ezelőtt egy 32 négyzetméteres lakásba költöztek át a kaszárnyából, de nem nagyon férnek el. A nő végül megelégelve a helyzetet az ügyészséghez fordult, hogy vizsgálják ki az ügyét, amely megállapította, hogy a család valóban 1972 óta vár megfelelő lakásra. Ezután pert indítottak az önkormányzat ellen, és néhány napja a bíróság igazat is adott nekik.

A vlagyivosztoki kerületi bíróság ítélete kötelezte a városvezetést arra, hogy biztosítsanak egy 72 négyzetméteres szociális lakást a négytagú családnak. Jelena Szafonova azt a megoldást sem utasítja el, ha a mostani lakás mellé adnak egy másik, 40 négyzetméteres lakást, és különköltöznek a testvérével, de valójában attól tart, hogy az önkormányzat megtámadja majd az ítéletet. (444.hu)

Kapcsolódó cikkek