Donáth Anna: Magyar politikusokat cenzúráz a Facebook

Megosztás

A Facebook egyik napról a másikra úgy döntött, hogy mostantól kezdve nem fontos a politika. A magyar politikusok Facebook oldalainak elérése 10 százalékra esett vissza, gyakorlatilag alig látja valaki amit kiposztolunk – írta Donáth Anna egy bejegyzésében.

Magyarország legtöbb állampolgárát elérő óriásplatform úgy döntött járvány idején, hogy nem fontos többé az emberek közéleti tájékoztatása. Holott a Facebook ma már az egész magyar közéletet alapjaiban befolyásolja: a választók ott kommentelik be a kéréseiket, problémáikat, mi politikusok ezen keresztül kérjük ki a véleményeket, ezen a felületen posztoljuk a javaslatainkat is. Nem tartom elfogadhatónak, hogy egy cég, aminek ekkora hatalma van a közélet és így a társadalom felett, zárt ajtók mögött saját kénye és kedve szerint eldöntheti, hogy mostantól miről tájékozódhatnak az állampolgárok és miről nem.

Amit most látunk, az nem más, mint annak a globális kiterjesztése, amikor Ausztráliában a Facebook letiltotta a híreket, miután bejelentette a törvényhozás: ideje igazságot szolgáltatni és az óriásplatformnak fizetnie kell a médiának. A cenzúra akkor elbukott, mert egyetlen cég sem írhatja felül a demokratikusan megválasztott parlamenteket, nem írhatja felül a népakaratot.
Épp ezért a továbbiakban is minden erőmmel azért dolgozom, hogy az Európai Unió egy igazságos Facebook-törvényt alkosson.

– írta a Momentum EP képviselője.

Kapcsolódó cikkek