Háziorvos: “Sokan várnak a Pfizerre, a vírus viszont nem vár semmire”

Megosztás

A rendkívül alacsony kockázatok ellenére a vérrögképződéssel kapcsolatos hírek megszaporodása óta népszerűtlenebbé vált az AstraZeneca-oltás, a keleti vakcinákat pedig sokan azért utasítják el, mert attól tartanak, hogy az EU-s országok nem fogják beengedni az ezekkel oltottakat – számoltak be a házorvosok a Telexnek.

Az AstraZeneca vérrgöképződési problémája kapcsán az Európai Gyógyszerügynökség hangsúlyozta, hogy nagyon ritka jelenségről van szó, és a vakcina haszna továbbra is messze meghaladja az ezzel járó kockázatot. Érdemes megjegyezni, hogy

az AstraZeneca-vakcinával összefüggésbe hozott trombózisos esetek nagyon ritkák – sokkal ritkábbak, mint az, hogy valaki beoltatlanul elkapja a koronavírust, és súlyos betegség alakul ki nála.

Az EMA szerint az eddigi adatok alapján az oltással járó trombóziskockázat nagyságrendileg 1 eset 100 ezer főre. Fontos az is, hogy az ilyen trombózis kialakulása idejében észrevehető és megelőzhető.

A Telex megkérdezett háziorvosokat (akik kiemelték, hogy csak a saját praxisukban tapasztaltakról beszélnek). Egy név nélkül nyilatkozó háziorvos arról beszélt, hogy a fiatalabbak szinte csak a Pfizert hajlandók elfogadni.

Emiatt nem tudok haragudni rájuk, én is azt kaptam mint orvos, és egyébként egy ideális helyzetben én is azt választanám. A baj csak az, hogy nem békeidő van. Nem értik meg az emberek, hogy nem egy szokványos helyzetben vagyunk, hanem háborúban, ahol tömegével halnak az emberek, ezért nem jó, ha válogatnak és várakoznak”ó

– mondta.

Szerinte az indokolatlan Pfizerre várás miatt könnyen lehet, hogy meg fog torpanni az oltási kampány sebessége.

Mint mondta,

nem tudunk majd mindenkit ezzel oltani. Sokan várnak a Pfizerre, a vírus viszont nem vár semmire, annak el fog majd indulni a negyedik hulláma is valamikor.

A Pfizerre a legkönnyebb összegyűjteni az embereket, ott – mondjuk – 70 embert egy óra alatt össze lehet szedni. Szinte senki nem mondja azt, hogy nem kéri, többnyire még örülnek is, ha ezzel hívjuk őket

– mondta a XI. kerületi háziorvos.

A keleti vakcinákra már nehezebb ügy. „Ezeknél főként attól tartanak, hogy nem utazhatnak majd Nyugatra, mert a többi uniós ország nem fogja elfogadni azokat, akiket olyan vakcinákkal oltottak, amiket nem engedélyezett az EMA. Kínait már régóta nem kaptunk, de ha a Szputnyikkal hívjuk fel az embereket, akkor sokan mondják, hogy a rokonaikhoz vagy kint dolgozó, kint tanuló családtagjukhoz, esetleg nyaralás miatt szeretnének majd utazni, ezért inkább nem kérik az orosz vakcinát”

– vezette le.

Kapcsolódó cikkek