Elindult a diákmozgalom: “Nem megyünk iskolába április 19-én”

Megosztás

Alulról formálódó kezdeményezés indult meg hazánkban, mivel az egyelőre kifejezetten szörnyű járványügyi adatok (szerdán például a napi halálozásban abszolút negatív csúcsot döntöttünk) ellenére Orbán Viktor és kormánya a járványügyi szakemberek egyértelmű ellenzése mellett is újra akarja nyitni az iskolákat. Csak ebbe nagyon sokan nem akarnak beletörődni.

„Halasszák el az április 19-re tervezett kötelező jelenléti oktatás bevezetését! Ha nem teszik, akkor fogjunk össze, és ne menjünk április 19-től iskolába, folytassuk az online oktatást!” – írja az ADOM Diákmozgalom (Alternatív Diákközpontú Oktatásért Mozgaloma korábbi Független Diákparlament) felhívása, amit néhány ezren már vissza is igazoltak a Facebookon. A nagyon magas fertőzési és halálozási mutatókra hivatkoznak.

„A kormány április 19-re tervezett iskolanyitása miatt egyre több érettségiző fél a karanténba kerüléstől, a tanárok messze vannak még a teljes immunitástól, a vírus új variációja pedig már a fiatalabbakra is veszélyes. Egyikünk sem szeretné, hogy egy elhamarkodott iskolanyitás után többé ne láthassa viszont nagyszülőjét, osztályfőnökét vagy krónikus betegségben szenvedő osztálytársát.”

Azt szeretnék, ha a középiskolákban április 19-e után is maradna az online oktatás, amíg ki nem alakul a tanárok teljes immunitása, az általános iskolákban pedig eldönthetnék a szülők, hogy elengedik-e iskolába a gyereküket. „Akik nem tudják megoldani az otthon maradást, őket ültessék szellősebben, ezzel is védve családjuk és tanáraik egészségét!„

A felhívásban szerepel az is, hogy a nem védett tanárok választhassák az online tanítást, és a kormány nyújtson további segítséget a digitális oktatáshoz. 

”Amennyiben a kormány mégis bevezeti a kötelező jelenléti oktatást április 19-től, akkor arra kérjük minden középiskolás diáktársunkat, hogy ne menjen iskolába, tanárainkat pedig arra, hogy online formában folytassák a tanítást. Szüleink és tanáraink egészségének védelme érdekében össze kell fognunk! ”Gulyás Gergely miniszter szerdán azt mondta, nem látják komoly kockázatát az iskolanyitásnak. Az Orvosi Kamara viszont általában is szakmailag megalapozatlannak tartja a korlátozások lazítását, különösen a szolgáltatások és iskolák megnyitását.

Az interneten pedig terjed egy találó mém a kormányzati intézkedések egyik legnagyobb visszásságával kapcsolatban. Az üzletekben tíz négyzetméterenként tartózkodhat egyetlen ember, akkor az iskolákban egyetlen tanteremben simán lehet 26-30 gyermek és a tanár? Valahogy nem jön ki a matek… ahogy egyébként a tömegközlekedési járműveken is tarthatatlan ez a szám.

3 ember egy buszon, 3-4 gyermek egy osztályteremben maximum? Vagy itt nem terjed a vírus?

(444.hu)

Kapcsolódó cikkek