Megjelent a miskolci Z!ENEMi együttes második nagylemeze

Megosztás

A zenekar a lemezt még 2019 végén kezdte el írni és 2020 tavaszára tulajdonképp már össze is állt a 10 dal túlnyomó része. Az első COVID hullám kicsit megkavarta a terveket, de nyáron folytatódhatott a munka, mi több, a vírushullámok közti balatonparti fröccsözés szünetében született az ötlet, hogy legyen a lemez címe A Második eljövetel, ha már második albumról van szó és így már a Húsvétra tett megjelenés is kézenfekvő volt. 

Már a hallod?! című első lemez is nagyon jó fogadtatásra talált, több rock-webzine, sőt még a Hammerworld is kiváló beszámolót írt róla, mi több a Hammernél Szénégető Ricsi éves válogatásába is bekerült, pedig még csak nem is metál, inkább rap-rock-funk-pop-punk crossover.

A Második eljövetel felvételei Miskolcon készültek a HangArt stúdióban, Károly Tamás és Marschalkó Kristóf kezei alatt, a keverést pedig Csobánczi Peti végezte Kőbányán és Londonban a TrasHill stúdióban. 

Ahogy az introban is elhangzik a lemezen 10 mennyei kinyilatkoztatás kapott helyet, meg egy Könyörögjünk! című intró és egy Ámen. című outró. 

Érdekessége a lemeznek, hogy noha a Z!ENEMi eddig is megosztó volt nyílt közéleti szövegeivel, de még sosem vádolták a zenekart blaszfémiával és Istentagadással, most ez is megtörtént: A Király című dal miatt állt bele a zenekarba páros feszülettel a vasarnap.hu nevű szájt. Pedig csak épp humoruk nincsen. 

Tudniillik mindennek semmi köze az Istentagadáshoz. Ez csak játék, szatíra, tréfa, a Teremtőnek pedig biztosan van humorérzéke, elég csak megnézni a kacsacsőrű emlőst – hogy Kevin Smith-t idézzük a Dogmából. 

A dalok sokfélék, mert sok dolog foglalkoztatja a zenekart. Vannak könnyebb dalok, mint a Szar, szappan, szalámi, vagy a Még! Még!, ami utóbbi az énekes/emszí Juró egy koncertes/csajozós napját meséli, de ahogyan az előző lemezen, ezen is vannak közéleti reflexiók, mint a Te vagy az! vagy éppen az Utolsó napok. Sokféle, ahogyan a zene is az. Reagge-től, a funkon át a punkig, metálig, minden van benne, mint a tökös-mákos rétesben. 

A dalok is sokféleképp születtek, vannak olyanok, amik egy-egy zenei téma alapján próbatermi dzsemmelésből alakultak ki, de van olyan is, aminek a zenéjét megírta például kompletten Krisz, aztán csak szekesztettünk rajta kicsit, ének/szöveg és kész, más dalt meg Szvob hozott szinte készen. 

De talán A Király születése a legviccesebb. A zenekar valahol az alföldön játszott, aztán a tagok segítettek a helyieknek gyümölcslevet, meg gyógynövényeket pakolni, ettől elfáradtak és aludtak a buszban, csak Szvob és Juró voltak ébren. A két éber arról beszélgetett, hogy milyen érdekes, hogy ha megöltek egy híres reppert, mint pl 2pac-ot, vagy Notorioust-t, sokkal jobban elkezdték venni a lemezeiket. Aztán arra jutottak, hogy a Biblia sikerének is ez lehet a titka: megölték az MC-t. Ebből a gondolatmenetből született A Király szövege, amit már útközben a buszban elkezdtek összerakni és ebből született a dal. 

A Csopigari című tételben vendégszerepel Turan Khan az NKS-ből, Konyak (Feci) az Ultimate Chawoke-ból, sőt nagy örömünkre elfogadta a felkérésünket Epres Attila színművész úr, aki a Te vagy az! című dalban egy Ady idézettel működik közre.

Z!ENEMi

A Második eljövetel (2021)

1.     Könyörögjünk! /eljövetel/

 1. Kezek 
 2. A Király 
 3. Szar, szappan, szalámi
 4. Mennyit ér 
 5. CsopiGari (feat. Turan Khan /NKS/ & Konyak /UC/)
 6. Te vagy az!
 7. Soha 
 8. Még! Még! 
 9. Munkásököl
 10. Az utolsó napok 
 11. Ámen. /elmenetel/

Minden zene és szöveg: 

Balogh Szabolcs, Csontos Krisztián, Hudák Attila, Mezei Gergely, Szvoboda László

Related posts