Ekkora lenne a veszély? Méterekre fújhatják a vírust a Covid-fertőzött dohányzók az utcán

Megosztás

Mivel maszkban nem lehet dohányozni, ha koronavírus-fertőzött valaki és az utcán sétálgatva dohányzik, akkor többméteres messzeségbe is elfújja a füstön kívül a vírust is. Erre figyelmeztetnek tüdőgyógyászok.

Sok dohányzó nem tartja be a maszkviselési kötelezettséget közterületeken, ennek veszélyeire figyelmeztetnek tüdőgyógyászok.

A maszkviselési kötelezettség a dohányzókra is vonatkozik, mégis sokan letolt maszkkal fújják a füstöt a közterületeken – ennek veszélyeiről nyilatkozott az Indexnek  Fényes Márta tüdőgyógyász, figyelmeztetve, hogy a kifújt cigarettafüst akár 3-4 méter távolságra is elszáll, és ha a dohányzó koronavírussal fertőzött, akkor a vírust is ilyen intenzitással közvetíti.

Az Indexnek Várdi Katalin tüdőgyógyász, az InspiroMed légzésközpont főorvosa arról beszélt, az embereknek mostanra fogyott el a türelmük, lazítottak a fegyelmen, ráadásul a lehető legrosszabbkor, “pedig most kellene igazán bezárkóznunk”.

A főorvos tapasztalatai szerint a megkezdett oltások megzavarták az embereket: a már beoltottak szerinte “új keletű magabiztossággal járnak-kelnek a világban, miközben ugyanúgy terjeszthetik a fertőzést”. A tüdőgyógyász úgy véli, most a dohányosoknak is változtatniuk kell a szokásaikon: nem kellene dohányozni az utcán, ugyanis a hagyományos légzéshez képest cigarettázáskor a kifújt füst – és vele együtt esetleg a vírus is – mélyebbről jön a tüdőből, és nagyobb területen szóródik szét.

Vagyis ha egy dohányos Covid-fertőzött, akkor fokozottan fertőzőképes.

Hvg.hu

Kapcsolódó cikkek