Súlyos pusztítást végez a koronavírus-járvány a szegénységben élő magyar romák között

Megosztás

Ezt a Reuters állítja személyes beszámolók alapján készült riportjában – számolt be róla az Euronews magyar kiadása. Adatok nem álltak a hírügynökség rendelkezésre a magyarországi cigányságon belül pusztító pandémia kiterjedéséről, de tucatnyi érintett romával beszélve szívszaggató kép bontakozik ki a sokszor mélyszegénységben, egészségtelen körülmények között élők helyzetéről.

“Az embereink hullanak, mint a legyek” – nyilatkozta Horváth Aladár, a közösségeket sorra látogató ismert jogvédő, a Covidon kétszer is átesett Bitó-Balogh Zsanett pedig robbanáshoz hasonlította a járvány lefolyását városában, a kelet-magyarországi Nagykállón. “Szinte mindegyik család elkapta. Egyik héten még látod őket, ahogy bicikliznek, a következő héten kórházban vannak, a harmadik héten már rendeled a virágokat a temetésükre.”

A Reuters idézi a Pécsi Tudományegyetem januári felmérését, amely szerint a magyar romák alig 9 százaléka hajlandó oltatni magát. A kutatók szerint azért, mert az évtizedes diszkrimináció miatt bizalmatlanok az orvosokkal és a kormányokkal szemben.

Sztojka Edina diplomás roma ápoló szerint a romák többségénél generációk élnek együtt, így azért is veszélyes a helyzetük, mert többen fertőzödhetnek egyszerre. A távolmaradás oka pedig a sok álhír és a virológusok sokszor ellentmondásos üzenete, “még az oltásról sem tudja senki megmondani, meddig véd” – állítja.

További részletek a hu.euronews.com írásában.

Fotó: Reuters/Marton Monus

Kapcsolódó cikkek