A dohányzástól a futásig – avagy mit kellene kerülnünk a járvány idején

Megosztás

Dr. Várdi Katalin tüdőgyógyász az Indexnek nyilatkozva szedte össze, mit lenne célszerű elkerülnünk, amíg tart a koronavírus-járvány. A szakértő többek között úgy véli, hogy a dohányosoknak most változtatniuk kell a korábbi szokásaikon. Mint mondja, nem kellene dohányozni az utcán, már csak azért sem, mert a hagyományos légzéshez képest cigarettázáskor a kifújt füst – és esetleg abban a vírus – mélyebbről jön a tüdőből, és nagyobb területen szóródik. Vagyis ha egy dohányos Covid-fertőzött, akkor fokozottan fertőzőképes.

A másik fő problémaforrás a sorban állás lehet. Az új vírusvédelmi szabályok értelmében a boltok az alapterületük alapján korlátozottan engedhetik majd be a vásárlókat, ami miatt az üzletek előtt sorok alakulhatnak ki. Dr. Várdi Katalin ezt is veszélyesnek tartja, mert véleménye szerint az emberek egyrészt nem igazán tudják megbecsülni a szükséges védőtávolságot, másrészt óhatatlanul beszélgetésbe elegyednek egymással, és ez a kettő együtt hasonló veszélyforrás, mintha bemennének a boltba.

A szakember szerint fontos még, hogy szabadidős futás közben is viseljünk maszkot, de szót ejtett az iskolákról, valamint talán némileg meglepő módon az építkezések veszélyes jellegéről is.

További részletek az Index riportjában.

Kapcsolódó cikkek