Orvosok: Be kellene engedni az újságírókat a kórházba

Megosztás

A héten a független magyar szerkesztőségek – köztük a Borsod24 is – nyílt levélben kérték a kormányt, hogy biztosítsák a sajtó számára a lehetőséget, hogy pontos képet adhasson a járvány hazai helyzetéről, azaz az orvosok, ápolók beszélhessenek szabadon, illetve Európa számos országához hasonlóan nálunk is váljon láthatóvá, milyen állapotok vannak a covid-osztályokon – írja a 444.hu.

A kérésre előbb Kovács Zoltán kormányszóvivő („A kórházakban gyógyítani kell, és nem kamerázni”), majd közvetve Orbán Viktor miniszterelnök is reagált („nem most van itt az ideje annak, hogy bemenjünk a kórházakba, hogy kamuvideókat, vagy álhíreket gyártsunk.”)

A miniszterelnök reakciója után az Alfahír megkereste a Magyar Orvosi Kamarát, hogy ők mit gondolnak a kérdésről. A kamara elnöksége pedig közölte, hogy messzemenőkig elkötelezettek a transzparencia mellett, a járvánnyal kapcsolatos kérdésekben számtalan alkalommal kérték a kormányzatot ennek megvalósítására. “Hisszük, hogy a polgárok alapvető döntéseinek (oltás, korlátozó intézkedések fegyelmezett betartása) meghozatalát elősegítené, ha szembesülnének a valós helyzettel, azzal, amit az egészségügyi dolgozók nap mint nap átélnek” – írták válaszukban. Kiemelték azt is, hogy ugyanakkor ellenzik a tájékoztatás mindennemű politikai felhasználását, vonatkozik ez mind a politikusokra, mind pedig a sajtó képviselőire.

A Magyar Orvosok Szakszervezete (MOSZ) részéről dr. Tóth Judit Mária alelnök mondta el a lapnak, hogy nagyon fontos lenne, hogy a sajtó munkatársai bejuthassanak az egészségügyi intézményekbe, és objektíven bemutathassák azt, hogy milyen heroikus küzdelem zajlik a kórházakban. Hangsúlyozta, hogy nem a szenzációhajhász képsorokra kell gondolni, és szerinte a sajtó is objektív tájékoztatásra törekedne, a személyiségi jogok figyelembevételével, a betegek arcának kitakarásával, és csak azok az egészségügyi dolgozók jelenhetnének meg a tudósításokban, akik ehhez hozzájárultak.

444.hu / Alfahír

Kapcsolódó cikkek