Orbán a nyitás üteméről beszélt, április 13-ra lehet meg a hárommillió beoltott

Megosztás

A szakembereknek igaza van, hogy óvatosságra intenek, főleg így húsvétkor, mondta Orbán Viktor péntek reggeli szokásos rádióinterjújában, amit a Telex szemlézett. “Vissza kellene vennünk most a családi találkozásokból, mert nagy bajok is lehetnek.”

Arról is beszélt, 2,5 millió oltottnál kezdődik a nyitás, például akkor lehet áttérni az üzleteknél a négyzetméter-alapú korlátozásra. Április 19-én nyitnak az iskolák, óvodák, középiskolák. És ha elérjük a 3-3,5 millió beoltottat, jön a következő lépés, de arról majd egy hét múlva pénteken tájékoztat. Orbán szerint ez a hárommilliós beoltottság április 13-ra lehet meg.

„Vannak, akik azt gondolják, a zárásokkal meg lehet állítani a vírust: tévednek”, mondta Orbán. Ez a brit variáns ugyanis másmilyen: tudjuk lassítani, de nem tudjuk megállítani, „be fog kopogtatni a házunk ajtaján”. A végső megoldás a vakcina, és „hottentottának is hívhatják tőlem a vakcinát, ha a hatóságok szerint az biztonságos”.

Orbán szerint jövő héten kiderül, hogy lehet-e a 16-18 év közöttieket oltani, ennek a tudományos összegzését várja most Orbán az operatív törzstől. Szerinte nem minden vakcinával lehet őket oltani, Pfizerrel igen.

Foglalkoztatja az a kérdés Orbánt is, hogy mi lesz akkor, ha több lesz a vakcina, mint a regisztrált. Eddig 3,7 millió ember regisztrált már az oltásra. De Orbán a 65 év felettieket külön csoportban kezeli, mert ők vannak leginkább életveszélyben szerinte a vírustól, és ma már csak 250 ezer 65 év feletti van, aki regisztrált, de még nem kapta meg az oltást, de ha „a Jóisten megsegít minket”, akkor egy hét múlva már arról fog beszélni, ők már mind megkapták. Orbán azokat is rá akarja venni a regisztrálásra, akik ezt még nem tették meg, ehhez kell egy kampány szerinte.

Ha elérjük a 3-3,5 millió beoltottat, akkor „adhatunk könnyítést azoknak, akiknek van védettségi kártyája: ki lehet nyitni számukra a szállodákat, a kulturális életet”, de erről majd akkor kell beszélni. Ha pedig az eddig nem regisztráltak azt fogják látni, hogy valakik ilyen könnyítést kapnak, akkor kedvet kapnak a regisztrálásra. Erre számít a következő hetekben Orbán. A kormányfő szerint a felnőtteknek nem lehet előírni a kötelező oltást, „nem járható út”, de el tud olyat képzelni, hogy például a gyerekeknek igen, mondta.

Telex.hu

Kapcsolódó cikkek