A vizsgálati eredmények láttán több helyen is azonnal felfüggesztik az AstraZenecával való oltást, amit ráadásul közben át is neveztek

Megosztás

A 31 eset már túl soknak bizonyult Németországban és Kanadában is, ezért a 60 éven aluliak oltását mostantól felfüggesztik ezen országokban. A tüzetesebb vizsgálati eredmények az elfogadhatónál jóval több esetben mutattak ki vérrögképződést az agyban, a szakértő szerint “nem elégednek már meg egy talánnal”.

A lehetséges mellékhatásokról szóló új adatok miatt felfüggesztik az új típusú koronavírus okozta betegség elleni AstraZeneca-féle védőoltások beadását Berlinben a 60 alattiaknál – jelentette be a tartományi rangú német főváros kormányának egészségügyért felelő tagja. Elrendelték a felfüggesztést Brandenburg tartományban és Münchenben is, Angela Merkel kancellár pedig összehívta a tartományi kormányfőket, hogy megtárgyalják az ügyet.

Kedden a Paul Ehrlich Intézet (PEI), az oltóanyagokért felelős szakhatóság bejelentette, hogy 31 esetben fedeztek fel agyi vérrögöt olyanoknál, akik az AstraZeneca vakcinát kapták. Kilenc ezek közül halállal végződött. Dilek Kalayci berlini egészségügyi szenátor – a városvezetés egészségügyért felelős tagja – a Rundfunk Berlin-Brandenburg (RBB) regionális közszolgálati médiatársaságnak elmondta, hogy a 60 éven aluliaknak kiadott oltási időpontokat mind lemondják, és azt is majd csak később döntik el, hogy mi legyen azokkal, akik már kaptak egy adagot az AstraZeneca készítményéből.

Hétfőtől Kanadában sem oltanak 55 év alattiakat ezzel a vakcinával. Shelley Deeks, a kanadai oltóbizottság vezető-helyettese azt mondta, az Európából érkező adatok szerint a vérrögképződés esélyét immár százezer az egyhez aránnyal számolják és a korábbi egy milliós viszonyítással szemben ez már komoly veszélyt jelent.

„Bár továbbra is úgy gondoljuk, hogy a vakcina előnyei számosabbak, mint a használatában rejlő rizikó, nem elégszünk meg egy talánnal” – mondta a Manitoba tartomány oltásáért felelős bizottság vezetője.

Az AstraZeneca védőoltását több mint 70 országban engedélyezték, köztük Magyarországon is.

Mostantól kezdve Vaxzevriának hívják az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem által közösen kifejlesztett oltóanyagot. 

A névváltoztatást a svéd gyógyszerügyi hatóság, a Läkemedelsverket jelentette be.

KÖZLEMÉNYÜKBEN HANGSÚLYOZTÁK, HOGY CSAK AZ OLTÓANYAG NEVE VÁLTOZIK MEG, AZ ÖSSZETÉTELE NEM. A vakcina neve korábban egész egyszerűen annyi volt, hogy „Covid–19 Vaccine AstraZeneca”, most viszont úgy döntöttek, hogy adnak neki egy ennél egyedibb nevet is. 

(444.hu)

Kapcsolódó cikkek