Miniszteri biztos: Nincs mit kompenzálni a nagyvárosoknak az elvont pénzek miatt, elvették tőlük a milliárdokat és ennyi

Megosztás

Miskolc is hiába próbálja a kormány által egyetlen tollvonással tavaly óta elvett önkormányzati bevételeket legalább részben visszaszerezni, egyértelmű, hogy Orbánék részéről ezzel kapcsolatban semmilyen hajlandóság nincs. Egyébként pedig adjanak el önkormányzati tulajdonokat, vagy vegyenek fel hitelt ezek a városok, ez a javaslat.

Kompenzáció nem lesz az elvont iparűzésadó-rész miatt, legfeljebb fejlesztéseket támogat a kormány, vagy feladatot vehet át a megszorult önkormányzatoktól, derült ki Balla György miniszteri biztos nyilatkozatából.

„Mind a 47 érintett, 25 ezernél több lakosú vidéki várossal egyeztettem, hamarosan elkészül az előterjesztésem, ami alapján májusban várható kormánydöntés” – mondta a 168.hu-nak Balla György miniszteri biztos.

„Nincs mit kompenzálni” – tette világossá Balla, aki szerint nem elvonás történt a városoknál, hiszen az adó elengedett fele helyben, ott maradt a vállalkozásoknál. Igaz, a pénz nem folyik be az önkormányzatokhoz, mint eddig, így lehet, hogy „mínuszban vannak, de mindenki más is mínuszban van, a kormány is” – tette hozzá.

Ennek ellenére a miniszteri biztos szerint „a kormány megnézi, milyen segítséget tud nyújtani ezeknek a városoknak”. Általánosságban azt mondta, hogy várhatóan helyi beruházásokhoz, fejlesztésekhez tud támogatást nyújtani, illetve legkorábban jövő évtől átvehet olyan feladatokat – finanszírozással együtt –, amelyeket eddig az önkormányzatoknak kellett kötelezően ellátniuk.

Ilyen lehet a háziorvosi ügyelet, amelynek átvételét Balla támogathatónak tartja, bele is írja majd az előterjesztésébe. Hangsúlyozta: „dönteni nem én döntök, hanem a kormány, de biztos, hogy nem általános, hanem 47 különböző, egyedi megoldás készül.”

A fideszes országgyűlési képviselő, Szolnok korábbi alpolgármestere alig egy hónapja kapta a kinevezését Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztertől, és a feladatot, hogy folytassa le az egyeztetéseket külön-külön az önkormányzatokkal arról, miként tudná a kormány kompenzálni a településeket amiatt, hogy náluk bevételkiesést okoz a kis- és középvállalkozásokat, valamint az egyéni vállalkozásokat segítő állami lépés, az iparűzési adó megfelezése.

Udvariassági pofavizitek összessége

Arról már korábban beszámoltunk, hogy látták az egyeztetéseket az önkormányzati vezetők:

„Az az egész kompenzációs egyeztetősdi nem volt több, mint udvariassági pofavizitek összessége”

– írta a Miniszterelnökségen tett látogatása után Lengyel Róbert, Siófok független polgármestere. Szentendrén és Baján sem kerültek közelebb a megoldáshoz, a kormány várhatóan csak április végén dönt, és egyelőre úgy tűnik, nem sok segítséget kaphatnak az önkormányzatok. (Telex.hu)

A napokban Gémesi György is elmondta, hogy a kormányzati emberek javaslata a helyzetre az, hogy a városok vagy adjanak el saját tulajdonukból dolgokat, vagy vegyenek fel hitelt, ha pénzszűkében vannak. Kiváló megoldás, mutatja is, milyen sokat segít a kormány a nehéz helyzetben az önkormányzatoknak.

Kapcsolódó cikkek