Propagandista dalszöveg miatt diszkvalifikálták Fehéroroszországot az Eurovízióról

Megosztás


Nem indulhat fehérorosz versenyző az Eurovíziós Dalfesztiválon, miután az ország kétszer is olyan dallal nevezett, amelynek a szövege megsértette a verseny szabályait írja a HVG.

Fehéroroszországot két héttel ezelőtt szólították fel a szervezők, hogy új dallal jelentkezzen, miután a korábbi számnak nem kívánt politikai vonatkozásai voltak. Csakhogy a második dallal sem sikerült megfelelni a szabályoknak.

Fehéroroszország a Galasy ZMesta nevű együttessel akarta képviselni magát az Eurovízión.

Az együttes a kormányellenes tüntetések kigúnyolásáról híres.

Az eurovíziós nevezésnél felvetődött az aggodalom, hogy egy ilyen dalszöveg legitimálná a fehérorosz tünetők erőszakos elnyomását, ezért új dalt kértek, de ezt is elutasították, Fehéroroszország így nem fog részt venni a 65. Eurovízión májusban.

Fehéroroszországban az augusztus 9-i elnökválasztást az országot több mint két évtizede irányító Aljakszandr Lukasenka nyerte meg a hivatalos adatok szerint a szavazatok 80,1 százalékával. A valódi győztesnek Szvjatlana Cihanouszkaját elismerő ellenzék szerint meghamisították az eredményeket, és Lukasenkát a Nyugat, ezen belül az Európai Unió sem ismeri el törvényes államfőnek.

A választás után hetente tartottak tiltakozó megmozdulásokat, amelyeket a biztonsági erők brutálisan levertek.

Több mint 30 ezer tüntetőt tartóztattak le, több tiltakozó életét vesztette, további százak pedig megsérültek a megmozdulások során. A hatóságilag nem engedélyezett tüntetéseken való részvétel miatt büntetőeljárások százai indultak, és az ellenzék több vezetőjét bíróság elé állították.

Kapcsolódó cikkek