Keresztes László Lóránt és Vona Gábor: “A Fidesz nem értékek, hanem érdekek mentén politizál” – videó

Megosztás

A JövőTV stúdiójában Vona Gábor, a Második Reformkor Alapítvány alapítója és Keresztes László Lóránt, az LMP országgyűlési képviselője és frakcióvezetője beszélgetett többi között a határon túli magyarok levélszavazásáról és a Fidesz viszonyáról a külföldön dolgozó magyarokkal.

Keresztes László Lóránt szerint a Fidesz álszent politikát folytat, hiszen a magyar nemzet egyesítéséről beszélnek, de közben olyan neoliberális gazdaságpolitikát folytatnak, hogy kevés munkavállalói jogot kell adni a dolgozóknak és jellemzően alacsony bérekért dolgoztatták az embereket. Ennek lett az az eredménye, hogy minden 6. magyar külföldön születik.

Az LMP frakcióvezetője szerint a legfontosabb kihívás, hogy egy olyan jellegű társadalmi, gazdasági politikát lehessen folytatni, amely megadja a lehetőséget a visszatérésre azok számára akik megélhetés miatt költöztek külföldre.

Vona Gábor felidézte, hogy az országgyűlés elfogadta 2013-ban a választási eljárásról szóló törvényt, amelyben a külfölfön élő magyarok levélben való szavazása is jelen volt. De ezt a Fidesz végül másfél hónap múlva kivette. Szerinte a Fidesz különbséget tesz a határon túli magyarok, és a külföldön dolgozó magyarok között, ugyanis az előbbi csoport túlnyomóan a Fidesz szimpatizánsai, ellentétben az utóbbival.

Keresztes is egyetértett ezzel, hogy emögött a döntés mögött egy hatalomtechnikai számítás van. Szerinte emiatt is fontos Vona népszavazással kapcsolatos kezdeményezése, ugyanis minél több ember beszél róla, annál jobb eredményeket lehet elérni.

Abban viszont mindkét fél egyetértett, hogy a mostani kormányt ez a kérdés nem foglalkozatja, és egy esetleges új kormánynál lehet csak érdemi eredményeket elérni a témában.

Kapcsolódó cikkek