Veszélyes, ha a postásnak maszk nélkül nyitunk ajtót?

Megosztás

Többször is előfordult, hogy miután a postás átadta a küldeményt, a címzett közölte, hogy Covid-fertőzött.

A harmadik hullámban több postai dolgozó érintett, de a vállalati létszám arányában még mindig csak egy-két százalékról van szó, és folyamatosan gyógyulnak is az érintettek – közölte az Index megkeresésére válaszul Panulin Ildikó, a Magyar Posta szóvivője.

Miután az ugytudjuk.hu arról adott hírt, hogy a koronavírus miatt kellett bezárni egy szombathelyi postafiókot, több kérdéssel fordultunk a Magyar Postához. Többek között afelől érdeklődtünk, mennyire veszélyezteti országosan a feladatellátást a járvány.

Panulin Ildikó azt írta: a Szombathely 8 posta nem azért zárt be, mert ott több dolgozó koronavírusos lett, de az tény, hogy vannak a szombathelyi munkatársak között koronavírusosak. A nyugat.hu internetes portál korábban azt a választ kapta, hogy technikai probléma miatt lesz bizonytalan ideig zárva a kérdéses postafiók.

A járvány első és második hullámában bevezetett gyakorlat volt, hogy olyan településeken, ahol több posta is működik, és a távollévők helyettesítését nehezebb megoldani, a településen a kisebb posták működését ideiglenesen felfüggesztjük, vagy a nyitvatartását szűkítjük, hogy az adott város nagyobb forgalmú postáján megfelelő munkaerő-kapacitással tudjunk az ügyfelek rendelkezésére állni

– tájékoztatott a szóvivő.

Az Indexnek azt is írta, hogy

ORSZÁGSZERTE JELENLEG 35 OLYAN KISPOSTA VAN, AMELY IDEIGLENESEN NEM MŰKÖDIK, ÉS 75 OLYAN, AHOL EGY-KÉT ÓRÁVAL RÖVIDEBB A NYITVATARTÁS.

A Magyar Posta fontosnak tartja hangsúlyozni: ezen intézkedések kiindulópontja valóban a járvány, de egy-egy kisposta ideiglenes bezárása nem azt jelenti, hogy konkrétan az adott postán betegedtek meg sokan.

Lapunk kérdésére a szóvivő azt is hozzátette, hogy számos intézkedést hoztak a munkatársaik egészségének megőrzése érdekében.

FOLYAMATOSAN BIZTOSÍTANAK MASZKOT ÉS FERTŐTLENÍTŐT A DOLGOZÓKNAK, ILLETVE A NYITOTT PULTOS POSTÁKAT PLEXIFALAKKAL SZERELTÉK FEL, VALAMINT A KÖZÖS HASZNÁLATÚ FELÜLETEKET ÉS TEREKET NAPONTA TÖBBSZÖR FERTŐTLENÍTŐVEL TAKARÍTJÁK. TOVÁBBÁ BEVEZETTÉK AZ ÉRINTÉSMENTES KÉZBESÍTÉST ÉS AZ EGYEDI VÁRAKOZÁSI RENDET IS A POSTÁKON.

Vigyázzunk a postásokra!

A Magyar Posta ugyanakkor arra is felhívja a figyelmet, hogy munkatársaik visszajelzése szerint az ügyfelek között sokan vannak olyanok, akik nem tartják be a vonatkozó járványügyi szabályokat:

Több kézbesítő is beszámolt arról, hogy az ügyfelek többsége ajtónyitáskor nem vesz fel maszkot, és gyakori eset, hogy a címzett a küldemény személyes átvételekor közli, hogy fertőzött.

A dolgozók olyan esetekről is beszámoltak, hogy

A FERTŐZÖTTSÉG ÉS A KARANTÉN ELLENÉRE IS ELMENT AZ ÜGYFÉL A POSTÁRA.

A dolgozók egészségének védelmében a Magyar Posta hivatalos Facebook-oldalán újra egy posztsorozatban hívják fel a figyelmet a közös felelősségre.

A Magyar Posta arra kér mindenkit, hogy „vigyázzunk a postásokra, fontos, hogy másnap is találkozzunk velük.” (Index.hu)

Kapcsolódó cikkek