OGYÉI: Erre kell figyelni az AstraZeneca-oltást követően

Megosztás

Tájékoztatót adott ki az orvosok számára az AstraZeneca-oltásról az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) – számolt be róla a HVG. Az Európai Gyógyszerügynökséggel (EMA) közösen összeállított dokumentum az elmúlt hetek eseményeit foglalja össze, amely során több tromboembóliás esetet, köztük halálesetet is jelentettek az oxfordi vakcina alkalmazása után, az EMA vizsgálata azonban megerősítette a vakcina biztonságosságát.

Nagyon ritka esetekben azonban kapcsolat lehet az oltás és az alacsony vérlemezkeszám mellett kialakuló vérrögképződés között – áll az OGYÉI tájékoztatójában –, ezért az orvosoknak és az egészségügyi szakszemélyzetnek figyelmeztetnie kell az oltottakat: Azonnal forduljanak orvoshoz, ha nehézlégzést, mellkasi fájdalmat, lábduzzanatot, tartós hasi fájdalmat tapasztalnak az oltást követően.

Azoknak is azonnal orvoshoz kell fordulniuk, akik idegrendszeri tüneteket tapasztalnak, beleértve az oltás után jelentkező súlyos vagy tartós fejfájást, homályos látást. Problémát jelezhet a néhány nappal az oltás után megjelenő pontszerű vérzés is, ha az nem az oltás helyén alakul ki.

HVG.hu

Kapcsolódó cikkek