Miniszter: A beoltottak mehetnének a foci-EB budapesti meccseire

Megosztás

Az UEFA világosan megmondta, hogy nézők nélküli helyszín nem rendezhet, úgyhogy Gulyás Gergelyék máris bedobták a Jolly Jokert.

Az UEFA szerint nincs olyan forgatókönyv, hogy nézők nélkül tartsák a meccseket. Aki rendező akar maradni, annak vállalnia kell, hogy beenged szurkolókat a stadionjába.

Bukja az Eb-rendezést az a város, ahol nem lehetnek nézők a stadionban – derült ki a múlt héten Aleksander Ceferinnek, az európai labdarúgó-szövetség (UEFA) elnökének nyilatkozatából. Az elnök közölte, hogy a 12 érintett városnak – köztük Budapestnek – április 7-ig kell jeleznie, hány szurkolót tervez beengedni az Eb-meccsek megrendezésére kijelölt stadionjába. A benyújtott tervek alapján április 20-án, a szervezet kongresszusán születik majd döntés a házigazdákról.

Ennek nyomán a csütörtöki kormányinfón arról kérdeztük a Miniszterelnökséget vezető minisztert, hogy Magyarország küldött-e már visszajelzést az UEFA-nak, s ha igen, abban hány néző beengedése szerepelt.

“Azt jeleztük, hogy akiket beoltottunk, azok vehetnek majd részt az Európa-bajnokság magyarországi labdarúgó-mérkőzésein.

Miután az a tervünk, hogy május végéig mindenki oltást kaphat, aki szeretne oltást kapni, és egy június közepi sporteseményről van szó, bízzunk abban, hogy addigra magunk mögött hagyjuk ezt a szörnyű időszakot” – felelte kérdésünkre Gulyás Gergely.

A magyar miniszter válaszából az nem derült ki, hányan lehetnek majd ott a Puskás Arénában a magyar válogatott Franciaország és Portugália elleni találkozóján, a portugál és a francia együttes mérkőzésén, valamint az egyik nyolcaddöntőn.

Azt viszont már tudni, hogy Dánia a koppenhágai Parken Stadionba legalább 12 ezer szurkoló beengedését vállalta.

Joy Mogensen kulturális miniszter csütörtöki bejelentése szerint a 38 ezer néző befogadására alkalmas aréna kapacitásának legalább 30 százalékát elérhetővé teszik a drukkerek számára. Hozzátette azt is, hogy amennyiben nyárig javul a járványhelyzet, akkor akár még több szurkoló a helyszínen nézheti a dán fővárosban megrendezendő találkozókat.

A skandináv ország sportági szövetsége üdvözölte a döntést, melyet nagy és fontos lépésnek nevezett, hogy igazi futballparti legyen az Eb dániai helyszínén.

A dán válogatott a finn, a belga és az orosz csapatot is hazai pályán fogadja a kontinensviadal csoportkörében.

Az Eb-t a tervek szerint június 11. és július 11. között Európa 12 nagyvárosában – Budapesten, Londonban, Münchenben, Bakuban, Szentpéterváron, Rómában, Koppenhágában, Bukarestben, Amszterdamban, Dublinban, Bilbaóban és Glasgow-ban – rendezik. (Hvg.hu)

Kapcsolódó cikkek