G7: A gazdagabb fideszes városok tízmilliárdokkal több uniós támogatáshoz jutnak, mint a szegényebb ellenzékiek

Megosztás


A 2019-es önkormányzati választás után a gazdagabb és kormánypárti vezetésű városok látványosan több uniós pénzhez jutottak – írja legfrissebb elemzésében a G7.

A lap számításai szerint a 2019-es választás óta

egy fideszes vezetésű megyeszékhely egy főre vetítve 45 ezer forint támogatáshoz jutott, míg egy ellenzék által irányított 20 ezer forinthoz.

Lakosság a 10 ezer fősnél nagyobb városokban és az MTÜ-támogatások forrás: g7.hu

Beszédes az is, hogy a legszegényebb, továbbra is ellenzéki vezetésű Salgótarján a választások után mindössze 20 millió forintot kapott. Ezzel szemben a leggazdagabb megyeszékhelyre, a fideszes irányítású Székesfehérvárra több mint 12 milliárd forint támogatás került.

A turisztikai támogatásoknál is hasonló aránytalanság figyelhető meg a G7 szerint: a kormánypárt által irányított önkormányzatok több mint 32 milliárd forint turisztikai támogatást kaptak, az ellenzékiek mindössze 68 milliót.

A nem megyeszékhely megyei jogú városoknál sem más a helyzet: a mintegy 45 ezer lakosú Hódmezővásárhely, melyet az ellenzék által támogatott Márki-Zay Péter vezet 2018 óta, úgy kapott 250 millió forint uniós támogatást, hogy az egy főre jutó jövedelmet nézve még Salgótarjánnál is szegényebb. Ezzel szemben a hasonló népességű, de fideszes irányítású Nagykanizsa több mint 1,5 milliárd forintnak örülhetett, vagyis több mint hatszor annyinak, mint amennyit Hódmezővásárhely kapott.

Kapcsolódó cikkek