Így folytatódik a következő hetekben az oltási program

Megosztás

György István, a Miniszterelnökség államtitkára, az oltási munkacsoport vezetője beszélt erről az operatív törzs keddi tájékoztatóján, amelyről az Index tudósított. Mint mondta: a következő időszakban is az idősek oltására koncentrálnak majd, folytatódik a regisztrált 65 év felettiek immunizálása, egyebek között a héten a február végén Sinopharm vakcinával oltottak második adagjával.

A most következő oltási héten több mint 215 ezer idős ember kaphat vakcinát, ebből 157 ezer kórházi oltóponton Pfizer, a háziorvosoknál pedig Sinopharm, AstraZeneca, és Moderna vakcinával. Emellett nagy számban várhatók jövő héten a második oltások beadása is, ezt a háziorvosok végzik – részletezte György István. Hangsúlyozta:

JELENLEG NEM ÁLL RENDELKEZÉSRE ANNYI OLTÁS, HOGY MINDEGYIK FAJTÁBÓL JUSSON MINDEN HÁZIORVOSNAK.

Az államtitkár szerint a ma érkezett Pfizer-szállítmány a korházi oltópontokra megy, oda a háziorvosok küldhetik az időseket. A vakcinák szétosztásának elve, hogy a regisztráltakat praxisarányban is figyelik, és ennek alapján osztják szét őket, sokszor a megyei oltási bizottságok bevonásával.

A Sinopharmból minden háziorvosnak jut 5 ampulla első adagos oltásra, a második adagosra pedig most kapják meg a 275 ezer adagnyi kínai vakcinát.

Azt is elmondta, hogy az AstraZeneca vakcinából több mint 2600 praxis kap ampullát, 10-10 időst tudnak beoltani ebből. A szintén frissen érkezett Moderna 11200 adag 2. körös oltásokra, budapesti háziorvosokhoz megy majd, 1-1 ampulla 10-10 ember oltásához elegendő.

Index.hu

Kapcsolódó cikkek