Beszólt az Orvosi Kamara: Azokat a politikusokat, akik szerint nincs kapacitásprobléma, szeretettel várjuk a Covid-osztályokra

Megosztás

Gulyás Gergely miniszter álhírnek minősítette, hogy problémák lennének a magyar egészségügyben, ami az emberi kapacitást illeti. Ez erősen felhúzta az Orvosi Kamarát, akik nap mint nap szembesülnek az égető szakemberhiánnyal a kórházakban.

„Aki kételkedik abban, amit az Orvosi Kamara állít a túlterheltségről és a szakemberhiányról, azokat sok szeretettel látjuk a Covid osztályokon. Nézzék meg a saját szemükkel!” – reagált az ATV Híradójának a Magyar Orvosi Kamara Győr-Moson-Sopron megyei Szervezetének elnöke Gulyás Gergely kijelentésére. A Miniszterelnökséget vezető miniszter korábban álhírnek minősítette, hogy kapacitásbeli gondok lennének a magyar kórházakban. Szijjártó László a jelenlegi kórházi állapotokról elmondta, hogy

30-40 betegre jut három-négy ápoló, de az ideális az lenne, ha öt betegre jutna egy ember.
Ezért is keresnek önkénteseket. Hangsúlyozta: nem az intenzív, hanem a sima Covid-osztályokra, ahol nem lélegeztetett betegek vannak, de oxigént kapnak. Etetni, itatni kellene őket, illetve figyelni, hogy az oxigénellátásuk folyamatos legyen.

Kormánykörökben ezt abszolút nem így látják, Gulyás Gergely szerint Magyarország a legeredményesebben védekező országok közé tartozik.

Tavalyi számokkal válaszolt Gulyás Gergely a parlament hétfői ülésén, amikor szembesítették a kiugróan magas magyar halálozási adatokkal. Jelenleg ugyanis Magyarországon a legmagasabb a koronavírus miatt elhunytak száma.

„Ami a hiteles adatokat illeti, érdemes erről tájékozódni, az Európai Unióban 2020-ban átlagosan 10,6 százalékkal haltak meg többen mint 2019-ben, Magyarországon 8,7 százalékkal. (..) A többlethalálozások számában is jobban állunk, mint az Európai Unió.”
-válaszolta a DK-s Varjú László kérdésére a Miniszterelnökséget vezető miniszter.
Gulyás viszonválaszában kijelentette:

„Nem javaslom, hogy emberi életek, illetve azok elvesztéséről folytassunk politikai versenyt, de ha önt ez érdekli, akkor Magyarország a legeredményesebben védekező országok első harmadába tartozik.” (444.hu)

Kapcsolódó cikkek