Gulyás: Nincs még itt az ideje az enyhítéseknek

Megosztás

Gulyás Gergely miniszter a csütörtöki Kormányinfón – amelyről a HVG tudósított – tájékoztatott a szerdai kormányülés eredményeiről. Elmondta: már közel van a koronavírus harmadik hullámának csúcsa, jelenleg 1700 szabad lélegeztetőgéppel felszerelt ágy, és 11 ezer szabad kórházi ágy áll rendelkezésre.

“A lazításnak még nincs itt az ideje” – mondta Gulyás, majd újra elmondta pozitívumként, hogy arányosan nagyon jól áll Magyarország oltásokban. “Ha kellően gyorsan tudunk oltani, akkor negyedik hullám már nem lesz. Már nem években és félévekben, hanem hetekben és napokban kell számolni azt az időt, hogy az intézkedéseken lazítani lehessen.”

Gulyás ígérete szerint a nyitásról szóló nemzeti konzultáció eredményeit a hétvégén hozzák nyilvánosságra. Az biztos, hogy a kormány többlépcsős nyitásban gondolkozik, a következő hetekre vonatkozó terveket pedig holnap jelenti be Orbán Viktor a Kossuth Rádióban az Operatív törzs ülése után.

A vakcinákról elmondta, az AstraZenecával kapcsolatos bizonytalanságokról ma nyilatkozik az Európai Gyógyszerügynökség, de a magyar álláspont az, hogy a mellékhatások mértéke szerény, és nem lehet azt feltételezni, hogy összefüggés lenne az oltás és a komplikációk között. “A célunk az, hogy júniusra a teljes átoltottság elérhető legyen.” A miniszter úgy számolja, az összes vakcina nagyjából fele keletről érkezik majd Magyarországra.

Az újságírói kérdésekre válaszolva elmondta, a legpesszimistább előrejelzések alapján legkésőbb március végén tetőzik a harmadik hullám, ezek után radikális csökkenésre számítanak a folyamatos oltás miatt. “Áprilistól főleg az fog látszani a számokban, hogy miután a legveszélyeztetettebb korosztály jelentős mértékben be lesz oltva, csökkennek a megbetegedések és a halálozások.”

Gulyás hangsúlyozta: az elterjedt hírekkel ellentétben a kormány nem tervez megyénként vagy régiónként eltérő korlátozásokat bevezetni, marad az országosan egységes védekezés. Hozzátette: az FFP2-es szájmaszkot továbbra sem tervezi kötelezővé tenni a kormány, és “soha nem is volt ilyen terv”.

A magyar oltási igazolás által adott lehetőségekről még nem döntöttek, és nehéz társadalmi kérdésnek nevezte, hogy milyen kiváltságok járjanak a beoltottaknak. “Szerintem a helyes kiindulási pont az, hogy nekem attól nem lesz rosszabb, ha másnak jobb” – mondta. Az oltási igazolvány hasznáról majd a nyitási tervben tájékoztat a kormány.

További részletek a HVG.hu tudósításában.

Kapcsolódó cikkek