Szlávik: Nehezen megmondható, mikor tetőzik a harmadik hullám

Megosztás

Csak rendkívül nehezen becsülhető, hogy mikor lesz a “csúcsa” a koronavírus-járvány harmadik hullámának, és mikor kezdenek csökkenni az esetszámok – nyilatkozta a Dél-pesti Centrumkórház HVG által idézett infektológus főorvosa szombaton a közmédiának.

Szlávik János elmondta: a harmadik hullámban jóval nagyobb ütemben emelkedik a fertőzöttek száma, mint az első és a második hullám idején: sokkal többen kerülnek kórházba, intenzív osztályra, az utóbbi napokban stabilan magas az újonnan regisztrált betegek száma. A főorvos szerint ez előrevetíti, hogy a harmadik hullám súlyosabb lesz, mint az előzőek voltak.

Szlávik jelezte, hogy Magyarországon is a koronavírus brit mutációja a domináns, amely sokkal fertőzőbb, a fiatalokat is megbetegíti, súlyosabb klinikai tüneteket okozhat és többen halhatnak bele a fertőzésbe. “Tehát mindenképpen egy súlyosabb járványról van szó és ezt látjuk a számokban is” – emelte ki. Ugyanakkor jó hírnek nevezte, hogy az idősek körében folyamatosan emelkedik az átoltottság szintje. Ez azért jó, mert aki megkapta legalább az első vakcinát, kisebb eséllyel kerülhet kórházba vagy intenzívre – magyarázta a szakértő.

HVG.hu

Kapcsolódó cikkek