Ötmillió forintig is büntethetik azt a háziorvost, aki nem olt a hétvégén

Megosztás

Május végéig nincs olyan, hogy munkaszüneti nap, vagy hétvége az erőn felül teljesítő háziorvosok számára. Ha valaki ellenszegülne, nagyon vaskos büntetésre számíthat. Jutalom vagy büntetés, köztes lehetőség nincs.

Május végéig a hétvégi és munkaszüneti napokat is államilag finanszírozott oltási napnak jelölte ki a háziorvosok számára Müller Cecília országos tisztifőorvos, jelezte a Nemzeti Népegészségügyi Központ az MTI-nek.

A járványügyi hatóság ezeken a napokon kiegészítő díjazást ad: ahogy korábban írtuk, azok a háziorvosi szolgáltatók például, amiket szabad- vagy munkaszüneti napon járványügyi feladat ellátására köteleztek, napi 80 ezer forint különdíjazást kaptak az államtól.

A kiegészítő juttatás a májusig tartó esetekben is ugyanígy alakul, teljes napra 80 ezret, fél napra 40 ezret adnak, ha adott időben az ellátandók legalább 50 százaléka megjelenik a rendelőben.

Ahogy a közlemény írja, a cél, hogy „minél több ember, minél előbb kapja meg az oltást”, a regisztrált idősek nagy száma miatt beoltásuk heteket vesz igénybe, ezért számít az NKK hétvégén, szabad- és munkaszüneti napokon is a háziorvosok munkájára. A hétvégék mellett így májusig

oltanak majd március 15-én, húsvétkor és pünkösdkor is.

Illetve május 1-jén, de utóbbi amúgy is hétvégére esik.

Az NKK közlése szerint ha egy háziorvos már a munkanapokon beoltotta a számára kiosztott összes vakcinát, és hétvégére nem marad, akkor nem köteles hétvégén is oltani, de ha van elég vakcinája, hétvégén és munkaszüneti napon is folytathatja az oltások beadását.

Frissítés 22:26-kor: Az MTI értesítése után este megjelent a Hivatalos Értesítő is a fentebbi információkkal. Mint ebből kiderült, nemcsak jutalom várhat a háziorvosokra, hanem a teljesítés elmaradásának esetén büntetés is. Mint írják,

„Felhívom a figyelmet, hogy a határozatomban előírtak megsértése esetén külön jogszabályban meghatározott 30 000 Ft-tól 5 000 000 Ft-ig terjedő egészségügyi bírság kiszabásának van helye.”

A bírság kiszabásának végrehajtója az állami adóhatóság.

Mint írják, a határozat életbe lépési ideje a Hivatalos Értesítő megjelenésétől kezdődik, azaz a péntek este megjelent értesítő másnapjától már eleget kell tennie az orvosoknak az abban foglaltaknak. (Telex.hu)

Kapcsolódó cikkek