Újabb 450 ezer adag kínai vakcina érkezett, a kormány a szerződések nyilvánosságra hozatalát ígéri

Megosztás

“450.000 vakcina érkezett, ezzel újabb 450.000 ember életét tudjuk megmenteni. Regisztráljanak és oltassák be magukat” – írta csütörtök délelőtt a Facebook-oldalán Orbán Viktor miniszterelnök.

A posztból még nem derült ki, milyen oltóanyagról van szó, de nem sokkal később Gulyás Gergely a Kormányinfón elárulta: a kínai Sinopharm gyártmányából érkezett egy újabb szállítmány. Ezzel pedig a miniszter szerint összesen már egymillió vakcina érkezett Kínából – írja a Telex.

Gulyás azt is elmondta, hogy az orosz és kínai vakcinákról szóló szerződéseket 24 órán belül nyilvánosságra fogjuk hozni, mondta Gulyás. Ezek közérdekű adatok, talán a közbizalmat is erősíti, ha megismerhetőek a szerződések. Gulyás hozzátette, a brüsszeli szerződések nem nyilvánosak, de a magyar kormány levélben fogja kérni, hogy ezeket a szerződéseket, lekötéseket nyilvánosságra lehessen hozni. Ha Kína és Oroszország számára nem probléma a nyilvánosság, akkor Brüsszelnek sem kell, hogy problémát jelentsen, jegyezte meg a miniszter.

A vakcinák áráról Gulyás elmondta: az EU-s vakcinákét az Európai Bizottság teheti nyilvánossá, a kínai vakcináknál már korábban is elmondta: egy oltás ára 31,5 euró, kettőé 63 euró. Az orosz vakcinánál a két oltás ára 19,90 dollár, kb. 17 euró. Az uniós vakcinák valamivel olcsóbbak, van, ami sokkal olcsóbb, az árak nyilvánosságáról itt is a Bizottság dönt – fogalmazott.

Kapcsolódó cikkek