Rendkívül érdekes írás: Mit szabad és mit NEM szabad tennünk koronavírus-fertőzés után?

Megosztás

Egyre többen vagyunk az országban, akik elkapták a Covid-fertőzést az elmúlt egy év alatt, ám attól, hogy valaki már aránylag jól érzi magát, nagyjából kigyógyult a vírus súlyosabb tüneteiből, az még egyáltalán nem jelenti azt, hogy mindent ugyanúgy tehet, mint korábban. Sőt, bizonyos dolgok azonnali visszaesést hozhatnak. Ezekre kell figyelnünk.

A Facebookon C. Z. írása igen figyelemreméltó, kifejezetten a gyógyulási folyamat során fellépő lehetséges veszélyekre hívja fel a figyelmet, vigyázzunk magunkra.

Nagyon szeretnék segíteni azoknak, akik most elkapták, mert még mindig csak rémszámokat olvasok ahelyett, hogy lepten-nyomon abba botlanék, hogy ha covidos leszel, MIT SZABAD ÉS MÉG INKÁBB, MIT NEM SZABAD CSINÁLNOD.

Októberben a gyógyulásom után megosztottam néhány hasznos tapasztalatot. Nagyon sok orvos és későbbi fertőzött köszönte ezt akkor meg. Kötelességemnek érzem, hogy megosszam ismét. Ha csak egy valakin is segíthetek vele, már van értelme.Amire érdemes figyelni, ha elkapod:

1. A legkisebb tünet is tünet. Gyakran nem úgy támad, hogy azonnal lever a lábadról. Lehet, hogy 5-6 napig csak hőemelkedésed van, az is hullámzóan. És itt követik el sokan a végzetes hibát. Ugyanúgy csinálnak mindent tovább (meló, sport, én pl. az éneklést). Pedig ha itt nem kíméled a tüdődet és a keringésedet, akár órák alatt is válságos állapotba kerülhesz. Gyakran a betegség 5-10. napja környékén mutatja meg az igazi arcát ez a sz*r.

2. A covidos tüdőgyulladásnál extrém magas esélyed van tüdőembóliára, fulladásra és a fertőzés kifejezetten gyors átterjedésére az egész tüdődre. Ezt egyelőre önszorgalomból egyetlen dologgal állíthatod meg, vagy lassíthatod le. Ha szigorú ágynyugalomban maradsz. Nincs 5, vagy akár 1 perc testmozgás és 5, vagy akár 1 perc éneklés sem, akármennyire erősnek érzed magad. Nálam drámaian romlott a helyzet, amikor egy jó, láztalan pillanatomban 5 percet énekeltem. Olyan érzés volt, mintha a tüdőmet a légcsövemnél fogva egy forró üstbe mártogatnák. És ez elől nem tudsz hova menekülni. Tényleg pokoli érzés.

3. Nekem szinte csak lázas tüneteim voltak. Az erőmet sem vesztettem el annyira, a szaglásom és az ízlelésem 2-3 napra ment csak el. De ezerféle tünet (hasmenés, fejfájás, bőr- és végtagfájdalmak) jelentkezhet. A tünetek hullámzóan egyszer megjelennek, egyszer eltűnnek. Én 10 nap alatt kb. 8-szor hittem azt, hogy már semmi bajom, meggyógyultam, de mindig visszajött a láz, vagy a mellkasi égő érzés.

4. Ha 4-5 napig nem enyhülnek, nem múlnak el a tüneteid, akkor is keress fel szakorvosi rendelést (csak mentő hívásával ebben az esetben), ha nem érzed erősnek a tüneteidet. Valamilyen képalkotó eljárással nézesd meg a tüdődet, csináltass vérképet! A háttérben ugyanis megerősödhet egy végzetes tüdőgyulladás. Én ezért feküdtem be néhány napra a László kórházba, ahol egészen korrekt elbánásban volt részem. Nem kerültem a lélegeztető közelébe sem. A lázamat kellett lenyomni, mert az folyamatosan nőtt.

5. A betegség a legtöbb esetben jól kezelhető, kordában tartható gyógyszerekkel (antivirális szer/Favipiravir, antibiotikum a felülfertőződés ellen, szteroidok az autoimmun válaszok mérséklésére, véralvadás gátló az embólia megelőzésére) sokszor muszáj is szedni őket, de a legtöbbet a fertőzött magáért teheti, mégpedig azzal, hogy nyugalomban marad. Minden értelemben.

6. Amikor lezajlik az egész, nem térhet vissza az ember azonnal a korábbi aktív életformájához. A tapasztalatok szerint egy-másfél hónap nagyon fokozatos, lassan, rövid időtartamokkal induló edzés szükséges ahhoz, hogy az ember újra aktív lehessen olyan dolgokban, ami a tüdőt és a keringési rendszert igénybe veszi. Ilyen a sport, de a sok beszéddel és/vagy énekléssel járó munka is. Aki erre nem figyel, feltűnően sokszor esik vissza, néha súlyosabb állapotba, mint amilyenben a betegség kezdetén volt.

7. Mint mindenben, a tudatosság, az önfegyelem, az önmérséklet itt is nagyon fontos.

Kapcsolódó cikkek