Elhunyt a kazetta feltalálója

Megosztás

Lou Ottens a találmány megalkotásakor valószínűleg nem is sejtette, hogy évtizedeket meghatározó, forradalmi termék lapul a kezében. A mai ifjúság már alig ismeri a magnókazettát, pedig a kicsit idősebb korosztály életét alapvetően befolyásolta.

Elképzelhető, hogy olvassák már ezt a cikket olyanok, akik soha életükben nem láttak kazettát. Nézzék el, de megspórolom most a meghatározását (a google-t azért biztosan ismerik). Aki viszont nem ilyen szerencsésen fiatal, azoknak biztosan volt walkmanje, meg jópár gondosan összeállított mixtape-je, amit a haveroktól kölcsönkért más kazettákról másolt.

Ezeket a kalandokat egy holland mérnöknek, Lou Ottensnek köszönhetjük, aki 94 éves korában ma halt meg. 1960-ban a Philips gyárában dolgozott Belgiumban. Azt a feladatot kapta ekkor, hogy kezdjen valamit azzal, hogy bár az orsós magnók hangminősége kiváló, nem hordozhatók és egyáltalán nem praktikus a használatuk.

Bár remek hangminőséget produkált, a szalagos magnót nem lehetett hordozni, kellett valami új

Ottens 1963-ra készült el a megoldással, amit a Philips „kompakt kazettának” nevezett el és ami a Telefunken és a Grundig szabványával szemben megnyerte a tetszését a japán elektronikai eszközgyártóknak, így meghatározta a zenehallgatást évtizedekig.

Philips EL3302.jpg

A kazetta feltalálásáról Zack Taylor készített egy dokumentumfilmet 2013-ban, a technológia 50 éves évfordulóján, amit a vimeon 5 dollárért meg lehet nézni. Ebben Ottens elmondja, hogy bár számítottak arra, hogy sikeres lesz a kompakt kazetta, de arra nem, hogy forradalmat fog indítani. (444.hu)

Kapcsolódó cikkek