A miskolci színház vendégül látná a Vidnyánszkyék által elkaszált POSZT-fesztivált

Megosztás

A Miskolci Nemzeti Színház felajánlotta, hogy náluk pótolják be a tavaly elmaradt, idén pedig a jelenlegi formájában megszűnő Pécsi Országos Színházi Találkozót (POSZT) – írja a HVG.

Nyílt levelükben azt írja, hogy a válogatók által arra érdemesnek gondolt 14 előadást

„a mindannyiunkat sújtó nehéz helyzet ellenére szeretnénk meghívni a Miskolci Nemzeti Színházba”.

A művészeti tanácsa által aláírt levélben azt javasolják, hogy a „pót-POSZT” része lehetne a miskolci színház 200 éves fennállásának alkalmából szervezett rendezvénysorozatnak.

„Az infrastruktúra adott, a színház játszóhelyei alkalmasak valamennyi előadás befogadására és – amellett, hogy ez lehetőséget nyújtana a folytatásról való közös gondolkodásra – talán jót tenne szakmánk egészének is, ha végre az interneten kívül is találkozhatnánk. Lehet, hogy élőben minden könnyebb, barátságosabb és konstruktívabb lehetne”

– írták.

A POSZT nonprofit szervezőcégébe még 2012-ben vásárolta be magát a Vidnyánszky Attila vezette Magyar Teátrum Társaság (MTT).

Vidnyánszky korábban kritizálta a rendezvény irányvonalát, szerinte „az elmúlt tíz évben meglehetősen behatárolt ízlés, színházi és ideológiai irányvonal szerint válogatták a POSZT programját, amiből nagyon sokan kirekesztve érzik magukat.”

A közös munka nem volt konfliktusmentes, gyakran nem tudott megegyezni az MTT és az eredeti irányító Magyar Színházi Társaság. Utóbbi végül bedobta a törölközőt, és otthagyta a céget, ekkor már csak Vidnyánszkyék és Pécs városa volt a tulajdonos, szakmailag pedig az MTT dominálta a fesztivál programját.

Ám időközben ellenzéki lett Pécs vezetése, és úgy tűnik, így már nem megy az együttműködés: a város polgármestere, Péterffy Attila a HVG-nek elmondta, hogy a kisebbségi tulajdonos, vagyis Vidnyánszkyék a két héttel ezelőtti taggyűlésen kezdeményezték a cég megszüntetését.

Ugyanakkor az MTT titkára, Szabó László szerint közösen döntöttek a megszüntetésről, mert a POSZT „elfáradt”. Korábban felmerült, hogy a POSZT vándorfesztivál legyen, de egyelőre nincs kiforrott terv a folytatásról. „Az biztos, hogy ebben a formában megszűnik a POSZT, ahogy az is, hogy szükség van hasonlóra” – nyilatkozta Szabó. Péterffy viszont azt mondta a lapnak, ők nem akarják elengedni a fesztivált, vételi ajánlatot tesznek az MTT részére a cégben.

Kapcsolódó cikkek