Megtörtént, ami várható volt: A Fidesz azonnali hatállyal kilépett az Európai Néppártból

Megosztás

Nemrég még csak valószínűsített forgatókönyvként számoltunk be róla, mostanra viszont hivatalossá vált: a Fidesz kilépéssel reagált arra, hogy az Európai Néppárt frakciója megszavazta azt az alapszabály-módosítást, amely szerint nem csak tagokat, hanem egész delegációkat lehet kizárni és felfüggeszteni a néppárti képviselőcsoportból – számolt be róla az Index. A 187 néppárti EP-képviselő közül a módosítás mellett 148-an szavaztak, 28-an voltak ellene, négyen tartózkodtak. A Fidesz korábban jelezte, hogy az egész módosítást ellenük intézett támadásként értékelik.

Novák Katalin tárca nélküli miniszter, a Fidesz nemzetközi kapcsolatokért felelős alelnöke a Twitteren jelentette be, nem hagyhatják, hogy elhallgattassák az európai parlamenti képviselőiket vagy korlátozzák őket a szavazati jogukban. Az első számú prioritás az, hogy kezeljék a világjárványt és emberéleteket mentsenek. Ezért az új szabályok elfogadását követően a Fidesz úgy döntött, kilép az Európai Néppárt EP-frakciójából.

Novák Katalin a miniszterelnök levelét is megosztotta, amelyet Manfred Weber néppárti frakcióvezetőhöz írt:

“Tisztelt Elnök úr!

Ezúton tájékoztatom, hogy a Fidesz visszaadja az EPP képviselőcsoportban elfoglalt tagságát. Miközben több százezer európai polgár kórházi ápolásra szorul, miközben orvosaink életeket mentenek, kiábrándító látni azt, hogy az EPP képviselőcsoportját belső ügyek bénítják meg és azon fáradoznak, hogy demokratikusan megválasztott képviselőket hallgattassanak el.
A pártszabály kiegészítése nyilvánvalóan egy, a Fidesz és választói ellen indított, ellenséges lépés. Azzal, hogy korlátozzák képviselőink munkáját az Európai Parlamentben, a magyar választókat is megfosztják demokratikus jogaiknak gyakorlásától. Ez demokráciaellenes, igazságtalan és elfogadhatatlan. Ebből adódóan a Fidesz igazgatótanácsa úgy döntött, hogy azonnali hatállyal elhagyja az EPP képviselőcsoportját. Képviselőink továbbra is kiállnak azokért, akiket képviselnek, a választóinkért, és megvédik a magyar emberek érdekeit.

Tisztelettel!
Orbán Viktor”

További részletek az Index.hu cikkében.

Kapcsolódó cikkek