Az Európai Néppárt megszavazta az új szabályzatot, kiléphet a Fidesz

Megosztás

Az Európai Néppárt európai parlamenti frakciója megszavazta az új eljárási szabályokat. 


A kiszivárgott hírek szerint az ülés kezdetén Manfred Weber frakcióvezető utalt Orbán Viktor levelére, amelyben a Fidesz elnöke arra utalt, ha átmegy a módosítás, a magyar párt kiléphet a szövetségből. Weber határozottan leszögezte: nem egy pártvezető feladata, hogy tanácsokat adjon a képviselőcsoport működésére.

A frakció vezetésének egyik tagja, Esteban Gonzales Pons azt mondta, hogy ez a szavazás már nem a részletekről szól, hanem az Európai Néppárt jövőjéről. Mint mondta, a tét az EPP egysége, ha nem fogadják el ezeket az eljárási szabályokat, akkor azzal komoly veszélynek teszik ki a Néppártot. Ezt követően a Fidesz próbálkozott azzal, hogy mégse legyen szavazás. Gál Kinga kért szót, aki szerint az új eljárási szabályok sértik a jogállamiságot, ezért vagy el kell halasztani a voksolást, vagy pedig ellene kell szavazni. És ezt mondta a magyar delegáció másik tagja, Hölvényi György, akit azonban nem a Fidesz, hanem a Kereszténydemokrata Néppárt delegált. Hölvényi szerint ennek a szavazásnak nem lenne szabad megtörténnie, és reményét fejezte ki, hogy a Néppárt visszanyeri kereszténydemokrata jellegét. Leszögezte ugyanakkor, hogy ő nem követi a fideszeseket, ha kilépnek, és továbbra is a Néppárton belül fog dolgozni. 

Az előzetes nyilatkozatok alapján arra lehet következtetni, hogy a Fidesszel eddig is kritikus képviselők rövid időn belül kezdeményeznék a magyar kormánypárt felfüggesztését és kizárását.

Kapcsolódó cikkek