5500 egészségügyi dolgozó nem írta alá az új szerződését

Megosztás

Az egészségügyben dolgozók több mint 95 százaléka aláírta az új jogállási törvénynek megfelelő szerződését a hétfő esti adatok szerint – mondta keddi budapesti sajtótájékoztatóján Jenei Zoltán, országos kórház-főigazgató. Jenei szerint vannak kórházak, amelyekben egy-egy területen nagyobb létszámban nem írták alá az új szerződést, de átcsoportosítással meg tudják oldani az ellátást, a járvány alatt is működik az egészségügy.

A március 1-jén hatályba lépett új jogviszony teljesen átalakítja az egészségügyben dolgozók munkakörülményeit és bérezését. Aki nem vállalja ennek feltételeit, nem írja alá az új szerződését, nem dolgozhat állami vagy önkormányzati fenntartású intézményben. Hétfő este már több egészségügyi intézményből érkezett hír arról, hogy a dolgozók egy része nem lépett át az egészségügyi szolgálati jogviszonyba.

Több mint 110 ezren dolgoznak az állami egészségügyi rendszerben. Ennek a csoportnak a nagy része elfogadta az új szerződését. Az arány akár még 96 százalékig is felmehet, mondta az MTI tudósítása szerint az országos kórház-főigazgató.

Ha 5 százalék nem írta alá a szerződést, akkor az azt jelenti, hogy kb. 5500 orvos és egészségügyi szakdolgozó esik most ki az ellátásból.

Jenei Zoltán szerint ebben a helyzetben is minden garancia megvan arra, hogy az ellátás színvonala az ország bármely területén az eddiginek megfelelő marad, sőt akár javulhat is.

Jenei azt mondta: bár sok volt a kétkedő és a kritikus vélemény, az egyénre lebontott tárgyalások és az információáramlás hatására végül 95 százalékos eredmény született, amely még javulni is fog.

via hvg.hu

Kapcsolódó cikkek