Megint közel 5000 új fertőzött, a népegészségügyi központ a plázák bezárását és teljes digitális oktatást javasol

Megosztás

Hasonló bezárások küszöbén állunk, mint tavaly ilyentájt. Az adatok nem jók, nagyon sok a napi új fertőzött és elhunyt, a Nemzeti Népegészségügyi Központ drasztikus lépésekre kéri a kormányt a járvány hatékony megfékezésének érdekében.

4948 újabb embernél mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 424 130  főre nőtt a Magyarországon beazonosított fertőzöttek száma – közölte a koronavirus.gov.hu. Elhunyt 107 beteg, így az áldozatok száma 14 902 főre emelkedett.

A gyógyultak száma szombaton 319 691, az aktív fertőzötteké 89 537. Kórházban 5282 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 482-en vannak lélegeztetőgépen. Kórházban 255-el, lélegeztetőgépen 31-el többen vannak, mint egy nappal korábban.

Vírustesztből 27 814-et végeztek szombatra, ezeknek 17,79 százaléka lett pozitív. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint egy ország akkor tesztel eleget, akkor van valós képe a járvány terjedéséről, ha a pozitívnak bizonyuló minták száma 5 százalék alatt marad.

Az NNK főosztályvezetője szerint az iskolákat is teljesen online oktatásra kellene átállítani, hogy hatékonyabban lehessen megakadályozni a járvány terjedését.

A járvány jelenlegi szakaszában indokolt lenne az üzletek nyitvatartását korlátozni a létfontosságú szolgáltatásokra – nyilatkozta a HírTv műsorában Galgóczi Ágnes. A Nemzeti Népegészségügyi Központ osztályvezetője szerint meg kellene fontolni, hogy egy kéthetes periódusra csak az élelmiszerüzletek, gyógyszertárak, posták, bankok maradjanak nyitva. Ezt az is indokolja – tette hozzá a műsorban –, hogy a plázák találkozópontok, így annak ellenére, hogy hordják a maszkot és tisztítják a kezüket, ez mégis tömeges gyülekezési lehetőség, amely a fertőzés terjedését segítheti.

Kiemelte: egy rövid idejű lezárás is segíthet megakadályozni a járvány terjedését.

A műsorban kérdezték az iskolák esetleges lezárásáról is. Ezzel kapcsolatban elmondta: mivel az iskolákban is terjed a fertőzés, itt is megfontolandó, hogy egy rövid időre a teljes általános iskolai oktatás online oktatásra álljon át. A rövid idő szerinte egy kéthetes periódus lehet, amikor az oltásokkal gyorsan tudnának haladni.

Az esetszámokkal kapcsolatban annyit mondott, ezeknek az alakulása attól függhet, milyen védőintézkedéseket vezetnek be, illetve milyen tempóban haladnak a védőoltások beadásával. Az pedig mindenkinek egyéni felelőssége, hogy betartja-e az intézkedéseket: fegyelmezettnek kell lennünk a következő időszakban, hogy megakadályozzuk a robbanásszerű terjedést. A szakember szerint ettől még a szabadba ki lehet menni, de szűk családi körben.

Galgóczi Ágnes a vírus dél-afrikai mutációjával kapcsolatban elmondta: olyan embernél fedezték fel, aki nem járt külföldön, ez arra utal, hogy másnál is jelen van Magyarországon ez a variáns. Ennek a mutánsnak az a különösen rossz tulajdonsága, hogy a védőoltások is kevésbé hatékonyak vele szemben, ráadásul képes megfertőzni olyanokat is, akik már átestek az új koronavírus okozta megbetegedésen. (Hvg.hu)

Kapcsolódó cikkek