Bicskanyitogató, ahogy a 300 milliárdos turisztikai támogatás óriási hányadát haveroknak osztogatták szét

Megosztás

Az összes támogatott 0,16%-a (!) vitte el a 300 milliárd felét, lepődjünk meg, óriási arányban a Fidesz-KDNP-hez köthető haverok, cimborák, ismerősök. Amennyi pénzt elszórt ezzel csak 2020-ban a szervezet, azzal hatalmasat lehetett volna lendíteni a járvány miatt megfeneklett turisztikai ágazaton. De ezt is elherdálták.

Válasz Online szedte össze az elérhető adatok arról, hogy a Rogán Antal minisztériuma által felügyelt Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) Kisfaludy-programjában kiknek járt vissza nem térítendő támogatás. 

Az MTÜ-t Guller Zoltán vezeti, aki 2018-ban még a segítői között emlegette Orbán Ráhelt, akinek aztán az ismerősei jó pozíciókba kerültek az MTÜ-nél. Guller legutóbb február elején bukkant fel a hírekben, amikor egy videóüzenetben mondta el, hogy Brüsszel és Budapest sem segít, de a kormány az első pillanattól ott áll a turisztikai szektor mellett. Ez a videó azóta eltűnt az internetről. 

Arról, hogy a Kisfaludy-programból a NER-közeli vállalkozókat támogatják, eddig is sokat lehetett hallani, a Válasz most az eddigi adatokat összesítette. Eszerint három év alatt a rendelkezésre álló 300 milliárd forint bő kétharmadát az igénylők 0,5 százalékának osztották ki.

A Kisfaludy-program különlegessége, hogy a szerencsés támogatottak akár 50-90 százalékos állami támogatást is kaphatnak a projektjeikre, míg a támogatásról szóló adatokat gyakorlatilag kezelhetetlen formában hozzák csak nyilvánosságra. A Válasz végül mégis nekilátott az adatok feldolgozásának, és mint írják, a végső listájukon közel 16 ezer magán- vagy jogi személy sorakozik. Legelöl vannak a milliárdokat besöprő győztesek, a legvégén pedig azok, akik néhány tízezer forintot kaptak, például az apartmanházuk szobájának festésére.

Mint a lap írja, a nagy győztesek között is akadnak érthető, racionális támogatások, ahogy a fideszes vezetésű önkormányzatok támogatott fejlesztési tervei között is akadnak értékelhető pályázatok, ennek ellenére az összkép azt mutatja, hogy pályázat célja a NER-bizalmasok, bennfentes tanácsadók sokmilliárdos dotálása.

„A 16 ezer támogatott 0,16 százaléka vitte el a 2018–2020-ban lekötött szállás-, élménypark- és strandfejlesztési források – a már emlegetett 300 milliárd forint – felét”
Írja a lap, majd azzal folytatják, hogy az első 80 versenyzőhöz, vagyis az igénylők fél százalékához pedig 205 milliárd forint, a teljes támogatási összeg bő kétharmada jutott.

Ez azért is furcsa, mert a kormány eredetileg még arról beszélt, hogy 2030-ig terveznek 300 milliárdot elkölteni szállásfejlesztésre, nem pedig 3 év alatt. A pénzek kipörgetése 2020-ban volt a legerőteljesebb, épp akkor, amikor beütött a járvány, és hatalmas károkat okozott a magyar vendéglátásnak. A lap szerint a Kisfaludy-programban kiszórt százmilliárdokból érdemi segítséget lehetett volna adni a vendéglátósoknak is, de helyette Mészáros Lőrinc és a többi NER-vállalkozó kaszált nagyot. (444.hu)

Hozzászólások

Related posts