Még teljesen bizonytalan a nyitás, de máris rohamosan fogynak a szálláshelyek

Megosztás

A kiéheztetett vendéglátóiparnak és turisztikai szektornak égető szüksége lenne legalább a részleges nyitásra. De sokan igyekeznek előre bebiztosítani magukat.

Külföldre bizonytalan, mikor mehetünk, amúgy is be vagyunk zárva fél éve: már most fogynak nyárra a szálláshelyek.   

Úgy tűnik, bízunk a mielőbbi újra nyitásban. A szálláshelyek forgalma folyamatosan nő: a közelgő húsvéti szünetre, valamint a nyári szünetre is egyre több foglalás érkezik – közölte lapunkkal a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK).

Csak januárban már százezer új vendégéjszakát foglaltak áprilisra, februárban a foglalások napi átlagos száma 33 százalékkal nő. Áprilisra eddig 518 ezer, míg májusra 625 ezer vendégéjszakát foglaltak le. Ezek két számjegyű növekedést jelentenek tavalyhoz képest, de 2020-ban a tavaszi időszakban gyakorlatilag megszűnt a turizmus az országban, áprilisban például 97 százalékkal csökkent az eltöltött vendégéjszakák száma éves alapon a KSH adatai szerint.

Ugyan erre nem térnek ki, de a foglalások szinte kizárólag a belföldi turistákat érintik. Ugyan jelenleg nincsenek szigorú beutazási korlátozások, de arra egyelőre nem lehet számítani, hogy nagy mennyiségben térnének vissza a külföldiek még a járvány vége előtt. 

A közlemény megjegyzi azt is, hogy „A tavalyi trendeket figyelembe véve jól látható, hogy felértékelődött a belföldi turizmus, a vendégek biztonságosabbnak érzik a hazai úti célokat.” Ugyanakkor az utazási kedvhez valószínűleg az járul hozzá leginkább, hogy ősz óta tartanak a szigorú korlátozások, illetve hogy még mindig bizonytalan, mikor mehetünk és melyik külföldi országba.

Ugyanakkor tavaly 20 százalékkal többet költöttek a munkaadók a SZÉP Kártyára, a feltöltések mértéke tavaly megközelítette a 300 milliárd forintot. Az iparági tapasztalatok szerint a kártyabirtokosok az összeg nagy részét turizmusra fordítják.

Egyéb részletek a Forbes.hu cikkében olvashatók.

Kapcsolódó cikkek