Meglepő: Felmentették a borsodi apagyilkost

Megosztás

Elsőfokon még négy évet kapott, ám a másodfokú bíróság a bűncselekmény hiányát állapította meg. Jogos önvédelmi helyzet lett volna?

Bűncselekmény hiányában felmentette az erős felindulásból elkövetett emberölés vádja alól a Debreceni Ítélőtábla azt a Borsod megyei településen élő férfit, aki egy vita során késsel halálosan megsebesítette édesapját 2018 decemberében – olvasható a bírósági portálon a másodfokú ítéletről szóló közleményben.

A táblabíróság szerint a vádlott, B. K. jogos védelmi helyzetben volt. A vádirat szerint a késelő a szüleivel egy háztartásban élt, mindannyian italozó életmódot folytattak. Gyakori vitáik olykor tettlegességbe torkolltak, a családi tragédia napján a vádlott édesapja és édesanyja összeszólalkoztak, majd a férfi egy késsel a feleségére támadt. Ekkor fia kérdőre vonta az apát, kicsavarta kezéből a kést, majd dulakodni kezdtek.

A vádlott a vita hevében nyakon, majd mellkason szúrta édesapját, aki erősen vérezni kezdett és összeesett. A fiú ezt követően dühében még többször megszúrta a sértettet, aki olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen meghalt. Az első fokon eljáró Miskolci Törvényszék 2020 novemberében a vádlottat 4 év börtönbüntetésre és szintén 4 év közügyektől eltiltásra ítélte. Az ügyészség a most kihirdetett felmentő ítélet miatt fellebbezett, így az ügy – harmadfokon – a Kúrián folytatódik. (Népszava.hu)

Kapcsolódó cikkek