Félelmetes: Az évszázad legsúlyosabb influenzajárványa jöhet

Megosztás

Lassan egy éve már, hogy mindenkinek kötelező maszkot viselnie a közösségi helyeken, amik egyáltalán nyitva lehetnek és a távolságtartást is be kell tartani. Emiatt azonban a nyájimmunitás kialakulása teljesen elmarad. A szakemberek szerint az idei influenzaszezon már szinte biztosan elmarad, de a nyitás utáni következő hullám rettentő súlyos lesz.

A világszerte egy éve bevezetett korlátozó intézkedések miatt drámaian megugorhat, és télen az évszázad során eddig nem tapasztalt mértékben fertőzhet az influenza. A szakértők szerint a közösségi távolságtartás miatt az általában szezonális jellegű járvánnyal szemben csökkent a nyájimmunitás. John Edmunds, a London School of Hygiene & Tropical Medicine professzora szerint az idei télen gyakorlatilag elmaradt a járvány – írja a Telegraph. 

A szakértők a probléma súlyát az Egyesült Királyságban  a fertőzésszámok éves csökkenésével érzékeltetik.  Amíg a szigetországban eddig évente 10-30 ezer ember halt bele az influenza szövődményeibe, az elmúlt 12 hónapban alig regisztráltak halálos eseteket. A szakemberek szerint ez nemcsak azt jelentheti, hogy az influenza fertőzőképessége nőni fog, hanem megnehezítheti az újabb törzsek azonosítását is.

John McCauley, a Francis Crick Intézet Influenza-központjának igazgatója (az intézet folyamatosan nyomon követi a világon felbukkanó influenzavírusokat és segíti az influenza elleni oltások frissítését) szerint a helyzet példa nélküli.

Nem hiszem, hogy az elmúlt több mint száz évben előfordult volna, hogy ilyen kevés influenzavírus terjedt a világon

– fűzte hozzá. Közlése szerint kevés mintavétel, az influenzatörzsekből vett minták száma az egyhuszad részére csökkent, ezért nehéz meghatározni hogy milyen vírustörzsek ellen kell védekezni. Bár a koronavírus miatti korlátozásokkal teli időszak növelhette az influenza mutálódásának esélyét és fertőzőbbé válását, a szakértő szerint

ETTŐL MÉG AZ INFLUENZA NEM VÁLIK HALÁLOSABBÁ.
Bár a H5N8 típusú madárinfluenza és a sertésinfluenza (ugro zoonozis) a jelenlegi távolságtartási szabályok miatt nem nagyon képes terjedni, a helyzet megítélését nehezíti, hogy a héten egy oroszországi baromfitelep hét dolgozóját H5N8 fertőzte meg, amely korábban még soha nem jutott át emberre. Mark Woolhouse, az Edinburgh-i Egyetem fertőző betegségek járványtanának professzora szerint

MINDEGYIK PROGNÓZIS SPEKULÁCIÓ, SZERINTE EGYELŐRE NEM LEHET MEGMONDANI, MENNYIRE LESZ SÚLYOS A KÖVETKEZŐ INFLUENZAJÁRVÁNY.
Müller Cecília az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy Magyarországon is csupán néhány elszigetelt esetben azonosították idén az influenza vírust. (Index.hu)

Kapcsolódó cikkek